nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Jean-Claude Juncker – en osympatisk maktspelare

2014-06-26

En opinionsundersökning efter EU-parlamentsvalet i 15 EU-länder visade att endast åtta procent visste vem Jean-Claude Juncker var. Det är Juncker som förmodligen blir EU-kommissionens nye ordförande José Manuel Barroso. Det är EUs stats- och regeringschefer som nominerar vem som skall bli ordförande i kommissionen, som sedan måste godkännas av EU-parlamentet. Men efter att Frankrikes president Francois Hollande till TT-AFP i midsommarhelgen meddelat att åtta socialdemokratiska regeringschefer beslutat att stödja eurofilen Jean-Claude Juncker blir utsedd till ny kommissionsordförande verkar den pågående hästhandeln avgjord.

Juncker var EPP-gruppens, där moderaterna och kristdemo-kraterna ingår, självpåtagna kandidat till kommissionens ordförande. Hela den process av kotteri mellan regeringschefer och företrädare för EU-parlamentet efter valet i maj visar på att väljarna och nationella politiker inte har något som helst inflytande över hur ledande personer i EU-systemet väljs ut och tillsätts.

Vem är då denne 59-årige Jean-Claude Juncker? Han är en av arkitekterna bakom det krisdrabbade eurosystemet och en ivrig pådrivare till vilket pris som helst för ett Europas Förenta Stater. Fram till december förra året var han premiärminister i Luxemburg och EU-systemets mest långlivade representant i Europeiska rådet, då han tvingades avgå efter en bisarr illegal avlyssningsskandal med landets säkerhetstjänst inblandad. Juncker blev premiärminister redan 1994 efter att Jacques Santer, också från Luxemburg, utsetts till ordförande för en EU-kommission som senare tvingades avgå efter korruptionsskandaler.

Fram till förra året var Juncker även ordförande i den maktfullkomliga Euro-gruppen bestående av euro-ländernas finansministrar som med olika brandkårsutryckningar som krisfonden ESM, finanspakten, ökad kontroll av nationella budgetar mm bekämpade eurosystemets förfall och upplösning, dvs samma system han varit en av de ledande för att bygga upp. Juncker är berömd för sina uttalanden när euron sjösattes. ”Vi beslutar om någonting, låter det ligga till sig och väntar och ser vad som händer”, sade han då och ”Om någon hittar något fuffens, därför att de flesta människor förstår inte vad vi har beslutat, fortsätter vi steg för steg tills det finns ingen återvändo”, tillade han.

Juncker har aldrig dolt för offentligheten att det är tillåtet att ljuga när EU-möten och ministerrådsmöten gör upp om kompromisser och uppgörelser över huvudet på de europeiska medborgarna. ”När det blir verkligt allvarligt, så måste man ljuga” är ett av hans uttalande. På ett möte med europafederalister i maj 2011 sade han att han ”ofta måste ljuga” och att eurozonens penningpolitik måste diskuteras i ”hemliga mörklagda debatter”.

Förra året skapade han en kontrovers när han uppriktigt medgav att euro-systemets ekonomiska politik inte är förenlig med demokrati. ”Vi vet alla vad vi skall göra, men vi vet inte hur vi ska bli återvalda efter det att vi har gjort det”.

Juncker var också djupt insyltad i förslaget till EU-konstitution. Före folkomröstningen i Frankrike 2005 spådde han helt korrekt att EU skulle strunta i om resultatet blev ett nej. ”Om det blir ett Ja säger vi ’Nu kör vi’, om det blir ett Nej säger vi ’Vi fortsätter som ingenting hänt’”, uttalade han. Juncker spelade också en ledande roll när EU-konstitutionen dök upp med ett nytt namn, Lissabonfördraget. Han rådde dåvarande premiärministern George Brown i Storbritannien att missleda allmänheten om ”suveränitetsavsägelser”. Inför kravet på en folkomröstning i Storbritannien sade han: ”Naturligtvis kommer suveränitet att flyttas bort. Men skulle det vara intelligent av mig att uppmärksamma detta faktum?”.

EU-eliten skjuter sig själv i foten om denne lögnare och anti-demokrat utses till ny ordförande för kommissionen. Med sin uppväxt i en arbetarfamilj i ett av Luxemburgs södra industriområden påstår han sig även ha en ”röd ådra” som attraherar socialdemokrater.

Det är en stor skandal om en enda svensk nyvald EU-parlamentariker stöder denne person, och hur vill EU-nämnden att statsminister Fredrik Reinfeldt skall agera inför EU-toppmötet i slutet av veckan?

Jan-Erik Gustafsson