nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Säg Nej till EU:s harmonisering av pensionerna

2014-08-21

Inför folkomröstningen om EU 1994 bedyrade ja-sidans politiker på heder och samvete att socialförsäkringarna inklusive pensionerna inte skulle omfattas av EU-medlemskapet. Detta var en lögn.

Visserligen är socialförsäkringssystemet inklusive pensionerna formellt enligt Lissabonfördragets artikel 153 en nationell angelägenhet. Men EU vill med hänvisning till stabilitets- och tillväxtpakten och den förödande åtstramningspolitik som följt i eurokrisens spår harmonisera pensionerna i överstatlig riktning över hela EU-området. Pensionerna skärs redan idag ned i krisande Medelhavsländer som Grekland, Spanien och Portugal som villkor för att få ”nödlån” från Trojkan (EU-kommissionen. ECB och IMF).

Under 2010 och 2012 offentliggjorde EU först en s.k. Grönbok och sedan en s.k. Vitbok för att ”harmonisera” pensionssystemen. När vitboken presenterades i februari 2012 skriver EU-kommissionen att ”pensionerna blivit en allt större belastning på de nationella budgeterna”.

Enligt Lissabonfördragets artikel 151 har unionen och medlemsstaterna som fördragsmässigt mål att samordna de nationella socialförsäkringssystemen. Beslut om detta fattas av Europaparlamentet och ministerrådet gemensamt, och det räcker med kvalificerad majoritet i rådet.

EU vill:
• att den kommande överstatliga socialförsäkringslagstiftningen
  skall ”underlätta den fria rörligheten för arbetstagare inom EU”,
• jämställa lagstadgade och privata pensionssystem och bygga upp privat
  pensionssparanden på EU-nivå tillsammans med fackliga organisationer,
• skapa en inre marknad för fonderade tjänstepensionssystem,
• införa minimigarantier för tjänstepensioner över hela unionen,
• generellt höja pensionsåldern.

Sverige ligger redan långt framme i frivillig harmonisering. Allianspartier och socialdemokrater vill höja pensionsåldern, trots att det är en bluff att det svenska pensionssystemet saknar pengar. Sedan dessa partier skrotade ATP-systemet 2001 har enligt Dagens Nyheter 11 juni buffertfonden (ATP-fonderna) och den privata premiepensionen för åren 2001-2013, trots finanskrisen 2008 och pågående eurokris, gett ett överskott på 1 000 miljarder kr. Premiepensionen har gett ett överskott på 390 miljarder, men bara betalat ut 11 miljarder! Nettobidraget på AP-fondernas spekulationer har blivit 234 miljarder kr.

Det finns således pengar i Sverige för alla pensionärer att få anständiga pensioner. Vi stöder de nationella pensionärsorganisationernas krav på att avveckla bromsen i pensionssystemet, skrota premiepensionssystemet och är emot en höjning av pensionsåldern. Vi kräver slut på EU-anpassning av socialförsäkringssystemen.

Folkrörelsen Nej till EU kräver inför 20-årsdagen av folkomröstningen 1994 den 13 november i år en ny folkomröstning om EU-medlemskapet. Inte minst p.g.a. alla svikna löften från EU-eliten och för att alla under 40 år inte fått ta ställning till EU.


Rösta på en EU-motståndare/EU-kritiker i riksdagsvalet!

 

Folkrörelsen Nej till EU

Flygblad pdf