nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

EU och Singapore sluter frihandelsavtal

2014-10-27

EU-kommissionen har slutit ett frihandelsavtal med Singapore. Avtalet innehåller det kontroversiella investerarskyddet genom en tvistelösningsmekanism (ISDS), som bland annat Europafacket och EU-parlamentet har kritiserat i förhandlingarna om frihandels- och investeringsavtal med USA (TTIP).

Frågan väntas bli känslig för den blivande handelskommissionären Cecilia Malmström eftersom motståndet har växt på senare tid, framför allt i Tyskland.
ISDS gör det möjligt för transnationella storföretag att stämma stater om det fattar demokratiska beslut som medför att bolagens vinster hotas.

Karel De Gucht, EU:s avgående handelskommissionär, sade att avtalet med Singapore öppnar stora möjligheter för europeiska företag inom bank, försäkring och jordbruksprodukter, samt minskar byråkratin och ger ett ömsesidigt erkännande av standarder som till exempel underlättar export av fordon.

Singapore är EU:s femte största handelspartner i Asien och kommissionen väntar sig att överenskommelsen ska underlätta förhandlingarna om frihandelsavtal med Vietnam, Thailand och Malaysia.

Karel De Gucht underströk att ISDS-klausulen i Singaporeavtalet fanns där på begäran av EU-länderna.
- Det fanns i förhandlingsmandatet vi fick. Det är inget vi har hittat på, sade han.

Han påminde om att ISDS också finns i EU:s färska frihandelsavtal med Kanada.

- Att försöka omförhandla ISDS-klausulen i de redan slutna avtalen skulle vara en katastrof, sade han och tillade att ISDS finns i alla EU:s pågående handelsförhandlingar.

Vid handelsministermötet i Rom nyligen gav 24 av 28 EU-länder sitt fulla stöd för att ISDS ska fortsätta att ingå i förhandlingarna.

Hugo Torstensson