nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Förkrossande majoritet mot euron

2014-12-12

Om det hade varit en folkomröstning om euron i november 2014 skulle 77 procent rösta nej och 13 procent skulle rösta ja. 10 procent uppger att de inte vet hur de skulle rösta. Det framgår av SCB:s stora partisympatiundersökning.

Undersökningen genomfördes per telefon mellan 29 oktober till 25 november.

Frågan som ställdes var: ”Om vi idag skulle ha folkomröstning om att ersätta kronan som valuta, skulle du då rösta Ja eller Nej till att införa euron som valuta i Sverige? ”

Undersökningen genomfördes per telefon mellan 29 oktober till 25 november. 9.031 röstberättigade personer söktes. Av dessa har 23,3 procent ej anträffats, 2,9 procent varit alltför sjuka för att intervjuas samt 17,6 procent inte alls velat delta i intervjun. Det totala individbortfallet uppgår till 43,8 procent.

Till skillnad från Danmark och Storbritannien har Sverige inget juridiskt hållbart undantag från EU:s valutaunion, dvs. EMU:s tredje steg med överstatliga valuta och centralbank, även om EU-förespråkarna Ingvar Carlsson (s) och Carl Bildt (m) påstod så inför EU-folkomröstningen 1994. De ljög. Under medlemskapsförhandlingar framförde Sverige önskemål om ett undantag, men EU:s förhandlare var kallsinniga.

Den formella anledningen till att Sverige inte ingår i eurozonen är att landet inte uppfyller villkoren för att bli medlem, först och främst därför den svenska kronan inte har en fast växelkurs.

HUGO TORSTENSSON