nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Internationellt upprop för Grekland

 

Förändra Grekland – Förändra Europa – Förändring för alla!

 

2015-01-22

Syriza’s möjliga seger i nyvalet i Grekland är av yttersta betydelse för alla som vill att Europa skall förändra riktning. En sådan seger kan ses som ett utryck för behovet av värdighet och rättvisa: om hopp. De hotelser och påtryckningar som uttrycks av EUs ledare, Trojkan och de finansiella cirklarna för att påverka det grekiska folkets val är oacceptabla.

Över hela Europa försvarar vi det grekiska folkets rätt att själva göra sina fria val; att bryta med åtstramningspolitiken; att säga ’nej’ till den humanitära krisen som plågar landet; att bana väg för ett verkligt initiativ för Grekland – för social och demokratisk omorientering.

Det flesta politiska krafter i Grekland har böjt sig för Trojkan, men Alex Tsipras och Syriza har beslutat det motsatta. De har genom att nära samarbeta med de sociala rörelserna skapat en bred koalition vars dynamism mycket väl kan leda till en majoritet. Syriza och dess allierade föreslår att slå tillbaka mot den humanitära krisen, att återupprätta kollektivavtal och arbetsrätt, att skapa ett rättvist skattesystem, och att demokratisera det politiska systemet. En regering med Syriza kommer att göra Grekland till en trovärdig aktör, och kommer sätta landets och folkets överlevnad som en förutsättning när vilka som helst förhandlingar som inleds.

Regeringen kommer att engagera landet för en ny väg, som tar avstånd från korruption och beskyddarskap, och istället verkar för en ny typ av utveckling i allas intresse. Den kommer att föreslå en europeisk skuldkonferens för att i delar avskriva skulden. Återbetalningsvillkoren för den återstående delen kan underlätta en ekonomisk återhämtning genom ett stort offentligt investeringsprogram – vilket inte skall ingå i Stabilitets- och tillväxtpakten – och svara mot omedelbara sociala behov. På europeisk nivå kommer regeringen att föreslå ett ”Europeisk New Deal” för mänsklig utveckling och miljöanpassning. Över hela Europa måste vi bryta med den verklighetsbeskrivning som förstör Europas kollektiva vinster och som lägger bränsle på elden för framväxten av nationalism och högerpopulism. Vi behöver ett nytt projekt, som baseras på en inkluderande utveckling, samarbete och demokrati.

Över hela Europa tror vi att en sådan förändring i Grekland inte kommer att påverka bara framtiden för Greklands folk. En seger för Syriza kommer att tillåta Grekland att undgå den nuvarande katastrofala situationen, men det kommer också att representera gröna skott för förändring i Europa. Att bryta mot åtstramningspolitiken representerar en signal, en källa till hopp för alla dem som vill stå upp. På samma gång, om Syriza röstas fram till makten, behöver dess regering ett omfattande stöd från Europas folk mot bakgrund av påtryckningar från finansiella marknader och politiska krafter som fruktar vilken som helst avvikelse från det föråldrade ramverket av kapitalistisk globalisering.

Över hela samhället, från breda politiska och sociala rörelser, från många organisationer och livserfarenheter: vi accepterar inte bördan av påtryckningar för att förhindra det grekiska folket att utöva sitt fria val. De som idag utövar detta tryck delar ansvaret för bevarandet till vilket pris som helst och för all tid av en skadlig ”chockterapi”.


Över hela Europa tar vi på oss vårt ansvar och stödjer alla dem som är engagerade i kampen för att ändra maktbalansen, tar striden för idéer och förenar alla dem som vill bygga – tillsammans med det grekiska folket - ett socialt, miljöbevarande och demokratiskt Europa. Vi står bakom det grekiska folket därför att deras kamp är också vår.

Du kan skriva under uppropet på www.with-the-greeks.eu