nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

EU ökar pressen på regeringen i Aten

2015-03-14


Eurogruppen, finansministrarna i euroländerna, sätter ånyo tryck på Grekland och kräver ”reformer” innan landet får mer krediter. Den grekiska regeringen tvingas bland annat att den kritiserade Trojkan [EU-kommissionen, Europeiska centralbanken (ECB) och Internationella valutafonden (IMF), åter besöker Aten för att inspektera vilka ”reformer” som är gjorda och vilka ”reformer” som återstår att göra enligt Trojkans enväldiga diktat.


- Tiden rinner iväg. Efter vårt förra möte har diskussionerna enbart handlar om vem som ska träffa vem och vart. Nu måste vi sätta i gång riktiga förhandlingar, sade Eurogruppens ordförande Jeron Dijsselbloem.


Frågan är känslig för den grekiska vänsterledda regeringen. Det innebär att regeringen tvingas bryta mot sitt vallöfte att Trojkan aldrig mer skulle vara välkommen i den grekiskam huvudstaden. Nu ska förhandlingarna skötas från Bryssel och Aten.


Men det är fler stridsfrågor som står på dagordningen. Hittills har den grekiska regeringen enbart presenterat detaljerade planer på sociala reformer – vilket man också lovade i valrörelsen – som ökar utgifterna. Bland annat ska minimilönerna höjas och 300.000 fattiga greker få matpengar.
Men samtidigt har finansminstern Yanis Varoufakis i ett långt brev i Eurogruppens ordförande hävdat att skatteintäkterna ska öka kraftigt, inte minst för den närmast skattefrälsta grekiska överklassen, och att stort antal skatteinspektörer ska utbildas för att driva in skatterna.


Övriga eurostater vill ha mer av detaljerade ”reformer” – avregleringar av arbetsmarknaden, ökad social nedrustning, fortsatta privatiseringar av offentlig egendom, med mera – innan mer krediter betalas ut. Bara den kommande månaden ska den grekiska långivare – andra euroländer och ”institutionerna” som den beryktade Trojan nu kallas.
Om det inte blir en uppgörelse kan det bli folkomröstning eller ett nyval Grekland, kontrade finanasminister Varoufakis häromdagen.


ELISAVET  JOHANSSON