nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

“Grekiskt utträde ur eurozonen”l

2015-03-17


Mycket, alltför mycket, har skrivits på ett journalistiskt ytligt sätt om den grekiska finansministern Yanis Varoufakis och förra månadens förhandlingar med EU. Men nu när de skrivna raderna hårdnat har det blivit tydligare för alla att inse att en ny situation öppnar sig.

Scenariet att Grekland lämnar eurozonen (”grexit”) framställs nu allt oftare och tydligare som den enda vägen för att Syrizaregeringen ska undvika att backa på sina kampanjlöften.

För att diskutera denna fråga djupare har vi talat med Syrizas parlamentsledamot Costas Lapavitsas. Lapavitsas är på många sätt motsatsen till Vaoufakis, inte bara i klädstil och personlighet, men mera betydelsefullt i politiken. Han identifieras som den som är mest klar och rak på sak med att Syrizaledningens ”goda euro”-politik måste brytas.

Tidigare har Lapavitsas varit verksam vid London School och Economics (SOAS), och han är inte medlem i Syriza (fastän han valdes till parlamentet i Aten den 15 januari) och är en nybörjare i politiken. Men han har varit en social aktivist under större delen av sitt liv, och han är välkänd för vissa och teoretiskt utmanande arbeten om radikal ekonomiskt politik”; arbeten han började tillsammans med Makato Itoh när han studerade japansk marxism.

Lapavitsas har också arbetat med Research on Money and Finance Group (forskningsgrupp om pengar och finanser) i London, som framställt konkreta analyser och uppkomsten och förloppet av den europeiska krisen, eurokrisen. Nyligen publicerade han tillsammans med den tyske ny-keynesianske ekonomen Heiner Flassbach ett slags manifest som föreslår ett radikalt brott med euron.

Jan-Erik Gustafsson