nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Kritiken mot Grekland allt mer oförsonlig inom EU

2015-03-18

Det verbala kriget mellan Tyskland och Grekland har trappas upp, rapporterar Europaportalen.

Den tyske finansministern Wolfgang Schäuble menar att Grekland fram till i höstas var på rätt väg ur krisen men att detta nu ändrats helt.

– De har förstört allt förtroende. Det är ett allvarligt bakslag, säger Schäuble enligt Die Zeit.

Finansministern tillade att han inte kände till någon inom de internationella institutionerna - EU-kommissionen, Internationella valutafonden och så vidare – som kunde berätta för honom vad Aten egentligen håller på med.

Även Schäubles belgiske kollega, finansminister Johan Van Overtveldt, är förtretad att den grekiska regeringen, enligt honom, säger en sak i Bryssel och en annan i Aten.

– De tror verkligen att de fortfarande kan spela rädslokortet, sade Van Overtveldt till Financial Times.

Han menar att övriga euroländer överväger att Grekland ska uteslutas från valutaunionen - ett så kallat Grexit.

– Ingen talar öppet om [Grexit] men min känsla är att [frågan] är ganska närvarande runt bordet, sade han och tillade att eurozonen i dag skulle vara redo för en sådan händelse.

– Det vi har på plats nu skulle helt klart se till att vi överlevde [att Grekland lämnar euron], sade Johan Van Overtveldt som anser att anledningen till att Grekland, till skillnad från andra krisländer som Irland, Spanien och Portugal, inte tagit sig ur krisen finns i Aten och inte i Bryssel.

Tidigare har flera euroländer som Spanien, Portugal och Slovenien riktat skarp kritik mot den grekiska regeringens begäran att få lättnader i sitt krisprogram och andra eftergifter.

Detta till trots att Trojkans diktatoriska uppträdande och nyliberala ekonomiska politik har varit en katastrof för Grekland. Sedan finanskrisen bröt ut och blev till en eurokris något år senare, har landet störtats ner i social misär och massarbetslöshet. Bruttonationalprodukten har sjunkit med 25 procent. Tiotusentals offentligt anställda har avskedats och minimilönerna har sänkts så att de inte går att leva på. Det åtstramningsprogram som landets regeringar beordrats av Trojkan att genomföra har slagit sönder ekonomin och framförallt tagit själva hoppet från miljoner och åter miljoner greker.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras vill, utan att ha angett anledning, nu på torsdag, innan EU-toppmötet, ha ett möte med EU-kommissions ordförande Jean-Claude Juncker, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, Tysklands Angela Merkel, Frankrikes François Hollande och Europeiska centralbankens Mario Draghi.

EU-kommissionen vill varken bekräfta eller dementera att ett sådant möte kommer att äga rum.

Hugo (Gösta) Torstensson