nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Tsipras besöker Putin

2015-03-18

Greklands premiärminister Alexis Tsipras har accepterat en inbjudan från den ryska presidenten Vladimir Putin till Moskva den 8 april. Det uppger en grekisk regeringstjänsteman enligt Dow Jones Newswires.

Besöket blir det första för Tsipras sedan han utnämndes till premiärminister i januari.

Grekland och Ryssland har traditionellt haft täta relationer, och tidigare försonande (dvs. mindre fientliga) uttalanden från den grekiska premiärministern har oroat krigshetsande bedömare i Bryssel för att EU:s gemensamma policy mot Ryssland kan undermineras.

Under måndagen uppmanade Tysklands förbundskansler Angela Merkel till enighet inom unionen och fortsatt bibehållna sanktioner mot Ryssland.

Men under senare tid har länder som Grekland, Ungern, Tjeckien och Cypern allt mer öppet argumenterat för att sanktionerna i stället bör trappas ned.

Tsipras besök i Moskva tolkas i Grekland som att den nya regeringen ”spelar ut det ryska kortet”, i sin konflikt med Tyskland och Trojkan (som numera betecknar sig som Brysselgruppen).

Den ryska regeringen har redan tidigare sagt att den kommer att allvarligt överväga en begäran från Grekland om finansiellt stöd. Genom att närma sig Ryssland pressar Tsipras de övriga euroländerna om att gå med på eftergifter.

Hugo (Gösta) Torstensson