nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Grekland och EU har börjat förhandla

2015-03-19

Grekland ska inrätta en egen arbetsgrupp för att uppväga den starkt kritiserade grupp av experter [läs torpeder] från EU som övervakar landets reformer, när förhandlingarna [den verbala trätan] mellan Aten och dess borgenärer nu ska återupptas.

Tillkännagivandet följde på ett möte mellan premiärminister Alexis Tsipras och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel den 13 mars. Det kom också efter en vecka av högoktanigt munhuggeri, där Tsipras sade att Berlin hade en moralisk plikt att betala Grekland skadestånd efter Andra världskriget och den tyska finansministern Wolfgang Schäuble utalade att Grekland av ”misstag” kan lämna euroområdet.

Juncker varnade Tsipras för att kommissionen är "inte en stor aktör" i förhandlingarna om de grekiska avtalskraven, trots att EU-kommissionen tillsammans med ECB och IMF utgör den odemokratiska Trojkan (som nu kallas Brysselgruppen), och att "det här är inte en tid för att splittras”.

Tsipras sade att han är optimistisk om att en lösning ska kunna hittas. Men han vidhöll sin tuffa, officiella linje, och tillade att "det finns inget Greklandsproblem, det är ett europeiskt problem". [Det är en korrekt slutsats, den grekiska krisen är i själva verket en ekonomisk, politisk och humanitär kris för EU:s dysfunktionella valutaunion, EMU.]

Efter mycket fram och tillbaka gick den grekiska regeringen den 20 februari med på att förlänga det 240-miljarders eurolånet fram till i juni, men fortsatte tvista om vilka ”reformer” de måste genomföra för att få nästa utbetalning av pengar. Maffiametoder.

”Tekniska samtal” började onsdagen den 17 mars i Bryssel och Aten. EU företräds av tjänstemän från kommissionen som enligt deras uppdragsgivare ska fortsätta att diktera villkoren för de bångstyriga grekerna.

Men nu har Grekland inrättat en egen arbetsgrupp.

"Den grekiska regeringen kommer också att skapa en arbetsgrupp för att arbeta tätt tillsammans med kommissionens arbetsgrupp", sade en talesman för kommissionen efter mötet mellan Tsipras och Juncker. Den kommer att fungera som en "motsvarighet" till kommissionens arbetsgrupp.

Talesmannen vägrade att kommentera hur mycket rum kommissionens ”experter” kommer att ges för att arbeta, eftersom återvändandet av EU-tjänstemännen till Grekland är en av de mest känsliga eftergifter Tsipras har gjort sedan Syriza kom till makten.

Hugo (Gösta) Torstensson