nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

TTIP hotar återtagande av välfärden

2015-03-19

Det kontroversiella handels- och investeringsavtal som förhandlas sedan flera år mellan EU och USA, Transatlantic Trade and Investment Partnership [TTIP], har främst kritiserats för att det innehåller en odemokratisk tvistlösningsmekanism, ISDS, som innebär att amerikanska bolag kan stämma den svenska staten och vice versa (kom ihåg att Vattenfall har stämt den tyska staten efter beslutet att stänga landets kärnkraftverk).

En farhåga som hamnat i bakgrunden är att TTIP kan stänga dörrarna för återkommunalisering av privatiserade verksamheter. EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström har försäkrat avtalets kritiker om att denna tolkning är felaktig.

Nu visar läckta dokument från EU-kommissionen, Cecilia Malmströms arbetsgivare, att kritikernas farhågor är motiverade. BBC avslöjar att Storbritanniens offentliga sjukvård faller inom ramen för TTIP:s tvistelösningsmekanism. Det innebär att amerikanska bolag som tagit sig in på den brittiska vårdmarknaden kan stämma regeringen om den vill förstatliga verksamheterna.

Den svenska regeringen är, föga förvånande med marknadssossen Stefan Löfven som partiledare, positivt inställd till TTIP, men inbördes splittrade om ISDS. Om avtalet går igenom i nuvarande form kan det innebära att Sveriges välfärdsverksamheter inte kan återföras i gemensam (demokratisk) ordning med mindre än att vi bryter mot det nyliberala TTIP.

I gengäld kan vi få desto fler privata skolor, vårdcentraler och hemtjänstbolag drivna av amerikanska och kanadensiska företag, som sedan kan stämma den svenska staten om den vill bringa tillbaka de privatiserade verksamheterna i statens, landstingens eller kommunernas regi och därmed stoppar de multinationella vårdprofitörernas framtida vinstkalkyler.

Gösta (Hugo) Torstensson