nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Det dånar uti rättens krater

2015-03-23

Ett grekiskt utträde ur eurozonen skulle få allvarliga konsekvenser för hela eurozonen och äventyra andra länders medlemskap, varnar ratinginstitutet Moody's rapporterar Svenska Dagbladet.

Moody's analytiker räknar med en begränsad omedelbar finansiell effekt om den grekiska krisen slutar med vad som kallas Grexit, alltså att krislandet lämnar valutaunionen. Men om ett land lämnar en union som enligt gällande fördrag [grundlag] utformats för att inte kunna upplösas skulle det, enligt Moody's analytiker, oundvikligen leda till frågor om vad andra euroländer med liknande problem kommer att göra.

Spanien går till val i slutetet av hösten och vänsterpartiet Podemos är största parti i opinionsundersökningarna. Detsamma gäller för vänsterpartiet Sinn Fein på Irland och i Portugal håller det på att bildas ett brett vänsterparti med Syriza och Podemos som förebilder. Fortsättning följer sannolikt i andra medlemsländer.

"Upp, trälar uti alla stater, som hungern bojor lagt uppå! Det dånar uti rättens krater, snart skall uppbrottets timma slå. Störtas skall det gamla snart i gruset", som det heter i Internationalen.

Ett nytt progressivt och demokratiskt europeiskt samarbete kan bara uppstå på ruinerna av storföretagens och högerpolitikernas EU. Ja till Europa - Nej till EU!

Eva-Britt Svensson