nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Det handlar om den allmänna rösträtten

2015-03-23

Ett allvarligt problem är ett system för investeringsskydd [ISDS] som finns i det handels- och investeringsavtalet [TTIP], som förhandlas mellan USA och EU. Tanken är att ge storföretag rätt att stämma stater, i hemliga tribunaler, för utebliven vinst om länderna exempelvis beslutar om högre miljökrav eller bättre konsumentskydd.

Tobaksjätten Philip Morris har exempelvis stämt Australien på detta sätt för att de vill minska rökningen och Vattenfall har stämt Tyskland för att de vill avveckla kärnkraften.

De multinationella storföretagen vill ha ekonomisk ersättning för demokratiskt fattade beslut i av respektive medlemslands av folket valda företrädare. Det är skamligt!

Under 1900-talets början kunde enbart rika personer rösta. År 1902 anordnades en större demonstration på Norra Bantorget i Stockholm med krav om en allmän rösträtt och 120.000 arbetare gick ut i strejk den 15 maj för att ge eftertryck åt kravet på en rösträttsreform. Näringslivet var moståndare.

Den politiska högern har aldrig varit för allmän rösträtt, dvs. folkstyre. In i det sista, i början av 1920-talet, bekämpade de att även kvinnor ska kunna rösta i allmänna val men under trycket av arbetarrörelsens frammarsch och de stora revolutionära händelserna ute i världen tvingades de konservativa krafterna i Sverige till slut att ge vika.

Medlemskapet i EU och det snart färdiga TTIP-avtalet är näringslivets och högerpolitikeras revansch.

Hugo [Gösta] Torstensson