nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Drastisk ökning av fattigdomen I Grekland

2015-03-25

De fattigaste hushållen I det av eurokrisen drabbade Grekland har förlorat näst 86 procent av sin inkomst, medan de rikaste bara förlorat 17-20 procent. Skattebördan för de fattigaste har ökat med 337 procent, medan den för den rikaste delen bara ökat med 9 procent. Det är resultatet från ett projekt som har analyserat 260.000 skatte- och inkomstdata 2008-2012 i grekisk samhällsekonomi.

Enligt studien som har genomförts i regi av German Institute for Macroeconomic Research (IMK), som är knutet till Hans Böckler Foundation redovisar konsekvenserna av den påtvingade åtstramningspolitiken så har:

- Den nominella bruttoinkomsten för grekiska hushåll har minskat med när 25 procent under bara fyra år.

- Lönesänkningar har svarat för nästa hälften av nedgången.

- Nettoinkomsten har fallit ytterligare med nästan nio procent, då skattebördan ökade väsentligt.

- Alla klasser drabbats av inkomstsänkningar som en följd av åtstramningar, skattehöjningar och den ekonomiska krisen ; särskilt hårt har låginkomst- och medelklasshushåll drabbats. Detta har berott på en kraftig ökning av arbetslösheten och skattehöjningar som varit delvis regressiva.

- Det totala antalet arbetslösa i den privata sektorn drabbades av väsentligt större inkomstförluster, och de var mer utsatta för att bli arbetslösa än de som jobbade i den offentliga sektorn.

- Från 2009 till 2013 har ersättningar och löner i den privata sektorn minskat i flera steg till omkring 19 procent. Detta bland annat då minimilönen sänktes och kollektivavtalssystemet försvagades. Anställda i den offentliga sektorn förlorade omkring en fjärdedel av sin inkomst.

Eva-Britt Svensson