nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Kan vi få våra pengar tillbaka?

2015-03-29

”De svenska storbankerna levererar återigen rekordresultat och skryter om att de numera står starka på egna ben. Det borde därmed vara läge att återlämna en mycket generös gåva från svenska folket,” konstaterade Andreas Cervenka i Svenska Dagbladet redan i höstas.

Det går bra för de svenska bankerna. Förra året gjorde de fyra storbankerna en sammanlagd vinst på 107 miljarder kronor och delade ut nästan 60 miljarder kronor till aktieägarna – en summa som motsvarar kostnaderna för hälso- och sjukvården samt den sociala omsorgen.

Bankernas starka självförtroende gick inte heller att ta miste på i ett inlägg som branschens lobbyorgan Bankföreningen skickade ut för några månader tidigare. Den korta skriften handlade om statens roll som garant för bankerna, det vill säga att skattebetalarna står för riskerna om det skiter sig.

”Det är ingen oviktig fråga eftersom Riksbanken för några år sedan räknade ut att denna tysta garanti var värd 30 miljarder kronor per år för bankerna i form av lägre upplåningskostnader, vilket då motsvarade drygt hälften av bankernas vinster”, konstaterade Andreas Cervenka som menade att om inte annat indikerar dagens vinstnivåer att bankerna borde ha råd att göra rätt för sig och att vore klädsamt om staten och finansminister Magdalena Andersson såg till att svenska folket fick tillbaka sina 34 miljarder.

På ett appellmöte utanför SEB:s bolagsstämma onsdagen den 25 mars vid Hötorget i Stockholm sa konstnären och aktivisten Dror Feiler:

- Nu är det dags att mäta ut bankernas tillgångar. Vi får göra som kronofogden och hämta deras skrivbord och datorer eftersom de inte betalar sina skulder.

Hugo (Gösta) Torstensson