nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Varoufakis gör sig redo att avgå?

2015-03-29

Den tyska tidningen Bild, som tidigare hette Bild-Zeitung, rapporterar, via den grekiska nyhetssajten Kontra, att Greklands finansminister Yanis Varoufakis gör sig redo att avgå. Man citerar en icke namngiven källa inom den grekiska regeringen som säger att "Det är bara en tidsfråga tills Varoufakis avgår. Det är en färdig uppgörelse". Den grekiska regeringen har dock dementerat rapporten.

När förhandlingarna mellan Aten och långivarorganisationerna nu går in i en särskilt besvärlig fas, betecknade Varoufakis spekulationer om hans förestående avträde från regeringen som "underhållande".

"Var gång som förhandlingarna hettar till hoppar nya rykten om min avgång, frånfälle, etc. upp. Det är lite roande", twittrade han.

Samtidigt förbereder grekiska tjänstemän listan över reformer som de måste lämna till eurogruppen senast den 30 mars. En grekisk regeringstalesman sade att reformerna inte kommer att omfatta åtgärder som "påverkar grekernas inkomster".

Men den grekiska tidningen Kathimerini rapporterar att åtgärder som påverkar skatter måste ingå. Trots att arbetet med ”reformlistan” nu pågått i en vecka har inget dokument lagts fram och det finns obetydligt med samförstånd mellan den grekiska regeringen och tjänstemän från EU/IMF/ECB om ”nödvändiga strukturreformer”.

 

Ett eurogruppsmöte skulle hållas på tisdag nästa vecka för att diskutera reformlistan, men EU-tjänstemän rapporterar att det behöver mer tid innan mötet kan hållas.

Hugo (Gösta) Torstensson