nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Strid om EU:s datalagringsdirektiv

2015-03-31

När EU-domstolen för att år sedan överraskande slog fast att EU:s datalagringsdirektiv gjorde för stort intrång i medborgarna integritet och därför var ogiltig slutade de svenska operatörerna omedelbart att lagra trafikuppgifter.

Det ändrades när den gamle rikspolischefen Sten Heckscher på alliansregeringens uppdrag gjorde en analys som kom fram till att den svenska lagstiftningen var annorlunda och därför inte stred mot EU-rätten. Några operatörer började lagra igen och de som vägrade hotades med vite på flera miljoner.

Regeringen beslutade den 26 juni 2014 att tillkalla en enmansutredare med uppdrag att utvärdera lagstiftningen. Valet föll återigen på Sten Heckscher. Uppdraget var slutfört i mars 2015.

Slutsatsen i Heckschers nya utredning är att de svenska reglerna uppfyller kravet på skydd av medborgarnas integritet och att trafikuppgifterna är nödvändiga för polis och åklagare.

– Den nuvarande lagen fungerar väl, sade Sten Heckscher när han överlämnade sitt betänkande, Datalagring och integritet, till den rödgröne inrikesministern Anders Ygeman den 30 mars och påpekade att hans utredning bara föreslår marginella förändringar.

Kontentan av Heckschers betänkande är att de svenska reglerna uppfyller kravet på skydd av medborgarnas integritet och att trafikuppgifterna är nödvändiga för polis och åklagare.

Svenska operatörer kommer nu att vända sig till domstol för att få EU-domstolen att göra en särskild prövning om den svenska lagen om elektronisk kommunikation bryter mot EU-rätten.

Heckscher ogillar en sådan prövning: ”Då kan man vänta länge. Vi vet heller inte om EU-domstolen kommer att göra en prövning.”

HUGO (GÖSTA) TORSTENSSON