nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 


Grekerna gisslan i eurozonen

2017-06-01
Det är otroligt: 11 miljoner människor har tagits som gisslan i Europa och ingen, ellet nästan ingen, vill se det. Låt oss inse fakta: Greklands 11 miljoner invånare är föremål för en ny sorts människorov: den budgetära kidnappningen, utförd av en politisk enhet, euroområdet, och dirigerad av Tyskland.

Den 22 maj beslutade Eurogruppen, den instans där de 19 finansministrarna i eurozonens länder sammanträder att fortsätta förvägra Grekland en omstrukturering av deras skulder (179 % av BNP). Detta trots att parlamentet i Aten röstat igenom en ny åtstramningsplan på 4,9 miljarder euro som återigen minskade pensionerna och höjde skatterna med ett enda syfte: att kunna återbetala till fordringsägarna som är...länderna i euroområdet. En slags kidnappning mot krav på lösensumma kort sagt. Situationen är så absurd att till och med Internationella valutafonden ber att man ska befria Grekland från deras skulder så att de har möjlighet att åtminstone återfå en minimal tillväxt.

Men Greklands långa fångenskap är långt ifrån enbart ekonomisk, den har tydliga politiska orsaker.

1. Angela Merkels tyska regering har som största utlånare vetorätt i Europeiska stabilitetsmekanismen (ESM), och vill inte ge Grekland så mycket som ett lillfinger innan valet i september av rädsla för att stöta sig med sina väljare, som uppvaktas av partierna i extremhögern.

2. En EU-kommissionär avslöjade nyligen vilken aggressiv högerpolitiker den tyska finansministern Wolfgang Schäuble fortfarande är. Han har lyckats med att misskreditera alla vänsterinriktade alternativ i Europa genom att låta Syriza statuera exempel trots att de underordnat sig de förnedrande åtstramningsvillkor som han och eurozonens övriga ledare tvingat på dem.

3. I och med valet av Emmanuel Macron till fransk president öppnar sig (äntligen) möjligheten att diskutera eurozonens framtid. Det förhåller sig så att tyskarna har en mycket tydlig vision som formulerades redan 2010 och som Wolfgang Schäuble nyligen påmint fransmännen om. De vill begränsa sig till att omstrukturera ESM till en europeisk monetär fond. Den blir då en sorts ekonomisk polis för länderna i den gemensamma valutan, som endast kan bevilja lån i utbyte mot anpassningsprogram (åtstramningsprogram), oberoende från EU-kommissionen och åtföljd av en kammare som noterar den politik som förutbestämts och enbart konsulteras för formens skull. Denna skapelse, mycket långt ifrån den franska drömmen om en ekonomisk regering i eurozonen, kompletterad av en budget och en beslutande församling befäster Tysklands fullständiga ideologiska och politiska dominans över Europa. Med en sådan agenda är grekerna inte ens i närheten av att återfå sin frihet.

 

Översättning: Marie Ericsson