nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

FNEU-seminarium: Mer eller mindre union


II samband med FNEU:s nationella styrelsemöte den 13-14 augusti bjöd organisationen in allmänheten till ett seminarium om EU efter Brexit.

1.Bengt-Åke Berg inledde med att presentera det viktigaste i broschyren Mer eller mindre union – Europas folk väljer väg,  som han redigerat av det material som Hugo Torstensson samlat om ämne t innan han gick bort.   I broschyren ges en bakgrund till EU:s uppkomst och utveckling, mer sakligt än i de okritiska studier som brukar presenteras. Sedan följer ett mer teoretiskt inslag där EU:s särdrag när det gäller makt i olika former analyseras och till slut behandlas den aktuella situationen och EU:s kriser.

2. Christian Larsson från vänsterpartiet talade om Vänsterpartiets strategi när det gäller EU. Vänsterpartiet vill inte ha EU, men arbetar politiskt inom EU, så länge det finns, för att förändra. Just nu driver partiet ingen kampanj för utträde. Partiet  har hälsat Storbritanniens utträde med tillfredsställelse och man hoppas att det fördrag Storbritannien ska sluta med EU blir ett med social agenda. Då blir det lättare att driva en utträdeskampanj i Sverige. Han anser också att det motstånd mot fri rörlighet som finns i Storbritannien inte är rasistiskt, utan socialistiskt. Det gäller den illojala konkurrens som arbetskraften utsatts för.

3. Daniel Uppström från Kommunistiska partiet berättar att partiet har 300 medlemmar i Göteborg. Man syns inte i massmedia, men ger ut tidningen Proletären. Han påpekar att människor tror på sin egen propaganda och troligen fungerar det likadant i EU-ledningen. De tror på nyliberalismen. Partiet gläder sig åt Brexit, som ju avslöjar EU-projektet. Det visar sig att när folk får rösta, röstar de emot. Trots resultatet av folkomröstningen i Storbritannien kan man inte vara säker på att landet lämnar EU.  I Sverige har det varit tyst om EU-motståndet på senare år, särskilt bland de politiska partierna. Det har dock visat sig att här kommer EU-motståndet från vänster. Men de som hörs mest i Sverige är SD. V:s ledning anpassar sig för att kunna samarbeta med S. Men SD vill också göra sig regeringsdugliga för att samarbeta med Moderaterna. Det finns därför ett utrymme för oss från vänster att driva en utträdeskampanj. Vi bör gå vidare och samla alla som kan tänkas vara med i kampanjen, t ex Fi och Mp.

3. Jan-Erik Gustavsson Ingela Mårtensson hade varit på det alternativa Natomötet i Warszawa och skulle ha berättat om det, men fått förhinder. Därför trädde Jan-Erik in och berättade om toppmötet och om Nato- och EU-strategi. Han informerar om att höga militärer i Storbritannien ville vara kvar i EU av militära skäl. Artikel 42 i EU-stadgan tar upp sambandet EU-Nato. Efter Brexit är Storbritannien med i Nato, men inte i EU. Just nu ökar samarbetet mellan Nato och EU starkt. Man kan säga att Nato är en del av EU. På toppmötet diskuterades också EU:s East Stratcom Strategy, som går ut på att påverka EU-befolkningen mot Ryssland, liksom missilförsvaret som byggs upp i Rumänien och utplacering av Nato-trupper i de baltiska staterna. Från om med den 9 juni finns EU:s globala strategi på nätet.Jan-Erik nämnde också den allvarliga situationen i Ukraina, där EU – och USA -  i högsta grad varit inblandat.

Sist blev det paneldiskussion med frågor och svar och debattinlägg från publiken Det blev en livlig debatt, med mängder av frågor och inlägg från publiken.
AnnaLisa Eneroth