nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

EU-protektoratet Kosovo


Den politiska situationen i Kosovo är instabil orolig. Kosovo är en stat som existerar endast på grund av en så kallad humanitär intervention i före detta Jugoslavien. Usa-EU-NATO gick 1999 i krig för att understödja Kosovos befrielsearmés (KLA) krav på ett avskiljande från Serbien. Efter interventionen har en stor bit av territoriet omvandlats till den amerikanska militärbasen Camp Bondsteel. Kosovo har senare 2008 formellt förklarat sig oberoende av Serbien, och det har sedan dess erkänts av de flesta EU-länder inklusive Sverige, men inte Spanien. Nu håller relationerna med Serbien på att formaliseras som följd av ett Brysselavtal.  Problemet för EU är dock att ingen vill bo i Kosovo längre.

Det senaste halvåret har tusentals Kosovo-albaner lämnat landet för att söka asyl i Tyskland och andra länder. En uppskattning säger mer än 50 000 har lämnat landet (av en befolkning på 1,8 miljoner) sedan i början av 2016.  Det spekuleras varför Kosovo nu tycks krackelera. Ett omedelbart skäl är troligen visaändringar med Serbien, vilket gör det lättare för folk att dra iväg. Men det finns andra mera grundläggande skäl.  I Kosovo är ungdomsarbetslösheten omkring 60 procent. Det är en liten stat som styrs av en klick (gangsters och mördare), som inte har någon annan plan än att berika sig själva. Det är allmänt känt att KLA och dess ledare Hashim Thaci ägnat sig åt omfattande organ- och droghandel.

Utöver detta har EU ett ”rättstatsuppdrag”, som kallas EULEX. Det är en utstationering av EU-polis och civila resurser i Kosovo som självt har varit inblandat i omfattande korruptionsskandaler. EULEX är EUs största utrikesuppdrag, som sattes upp efter självständighetsförklaringen 2008, och som följde på FN-uppdraget UNMIK. EULEX omfattar 1 600 personer och kostar 110 miljoner euro varje år.

EULEX har ett förvånansvärt omfattande uppdrag.  Dess jobb är att bygga ut och övervaka Kosovos rättsystem, polis, gränskontroll, upprätthålla rättsstaten, integrera minoriteter samt undersöka och lagföra krigsbrott, korruption och organiserad brottslighet. Men olyckligtvis på grund av korruption i själva EULEX , så har olagligheter och mord blivit allt mer förekommande. Regeringen, som fortfarande utgörs av KLA, har genomfört omfattande trakasserier mot serber och romer och har varit inblandad i allvarliga människobrott och politiska mord.

Trots ett stort antal bevis för politiska mord, förskingringar och korruption på högsta politiska nivå har EULEX inte lyckats lagföra en enda viktig person. Enligt en del kännare har EULEX mer eller mindre smält samman med Kosovos politiska elit, och har också anklagats för att dölja korruption inom sina egna led.

I Kosovo (liksom Bosnien) är det den västliga inblandning, som skapade dessa stater, som ännu håller dem samman. EU har i praktiken skapat en elit som har sina positioner att tacka för västlig intervention och närvaro. Demokratiska processer är en chimär utan verklig politisk koppling till medborgarna. EU har ett starkt intresse att upprätthålla myten att Kosovo är ett demokratiskt fungerande, självstyrande samhälle, grundat på en välvillig humanitär intervention och verkar trots allt tal om etik inte ha intresse av att bygga en fungerande rättsstat.

Efter att ha inrättat Kosovos politiska system och tillförsäkrat sig en lydig elit är det i praktiken EU som styr Kosovo genom ett ogenomskinligt och icke ansvarsutkrävande system av byråkrati, som hittills accepterats av medlemsstaternas parlament.  Systemet verkar ovanför den politiska processen, och utesluter varje inhemsk medborglig kontroll.

Som erfarenheterna visar från Irak kan konsekvenser av denna typ av utländsk styrning inte döljas för evigt. Medborgarna röstar antingen med sina fötter och lämnar landet eller blir mer arga, förbittrade och oppositionella.

Jan-Erik Gustafsson


Kritiska EU-fakta nr 144 december 2016