nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Nu ska EU rusta upp och bli krigsmakt


Nu kräver EU-parlamentet att EU ska snabba på med milita­riseringen av EU. Detta beslutades i en resolution vid mötet den 22 november. ”Alltför länge har man litat på USA när det gäller den militära makten”, förklarade Urmas Paet, den an­svarige parlamentsrapportören. Efter Trumps valseger måste man arbeta för en europeisk försvarsunion.

Europaparlamentet ställer konkreta fordringar. Där finns ju ”Battle Groups”, som sedan 2007 är fullt insatsberedda, men som aldrig har fått strida. Därigenom blir en förstärkning av EU:s roll som viktig världsomspännande aktör för stabilitet och fred förslösad. Därför måste man nu – också med anlitande av Battle Groups – skapa ”ständiga multinationella stridskrafter” i EU. Alla medlemsstater måste delta i detta strukturerade samar­bete. Sedan måste systemet med EU-stridsförband konsekvent sättas in och vidareutvecklas.

Grundförutsättningen för en verksam planering och ledning av gemensamma operationer är upprättandet av ett operativt högkvarter för EU, heter det vida­re. Ett sådant högkvarter är en förutsättning för självständiga krigshandlingar från EU.

Parallellt måste de politiska beslutsprocesserna på EU-nivå, liksom också de nationella metoderna utformas så att en snabb krisreaktion blir möjlig. Därför skall ett råd för försvarsminist­rarna inrättas för att skapa en varaktig politisk ledningsroll. Parallellt ska
Europaparlamentet få ett reguljärt utskott för sä­kerhet och försvar.

En sak är klar. Militarisering kostar pengar. Medlemsstaterna måste äntligen avsätta 2 procent av BNP (bruttonationalproduk­ten) till försvarsutgifter, för att finansiera denna ambitiösa upp­rustning framhåller parlamentet. Ett viktigt mål är en europeisk drönarindustri. Forskning om upprustning på EU-nivå ska ock­så forceras. För tiden 2017 – 2020 föreslår Europaparlamentet ett tillskott på 90 miljoner euro; från 2021 måste åtminstone en halv miljard euro stå till förfogande för denna forskning – det är nödvändigt för att nå det väsentliga.

Europaparlamentet konstaterar också att man måste börja med en tätare koordinering med NATO. Dock får man inte förtiga att NATO och EU möjligen inte alltid har samma politis­ka prioriteter. Därför måste EU vara i stånd att genomföra egna militärinsatser.
Detta är hämtat från en artikel i den tyska tidningen Junge Welt. Har någon hört svenska tidningar rapportera om denna kraftiga upprustning?

AnnaLisa Eneroth


Kritiska EU-fakta nr 144 december 2016