nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Kommissionen tar sig friheter

I mitten av oktober annonserade EU-kommissionen att den ”på ett fullständigt transparent sätt” utsett fem medlemmar till ett råd för nationell budgetpolitik, European Fiscal Board. Som ordförande har utsetts dansken Niels Thygesen, professor i Internationell ekonomi, Köpenhamns universitet. Han ingick en gång i tiden som oberoende medlem i Jacques Delors kommitté för att sätta upp euron, har varit rådgivare till danska centralbanken samt arbetet med danska regeringen, Harvard och OECD.

EU-parlamentet har inte varit delaktigt i processen. Ännu en gång har ett nytt organ långt ifrån de vanliga människorna i EU upprättats som kommer att ge viktiga råd för hur nationella budgetar skall skötas. Kommissionen kommer att gömma sig bakom dessa råd, när den kommer att göra sina ”rekommendationer” till medlemsstaterna, som det föreskrivs i europeiska planeringsterminen och andra budgetkontrollinstrument.

Inget av detta har med demokrati och öppenhet att göra. Som vanligt har riksdagen och EU-parlamentet bara suttit på sina stolar och låtit det hela hända. Tid har funnits för att reagera. Kommissionens ordförande redovisade redan i De fem ordförandens rapport inför EU-toppmötet i juni 2015 att ett nytt organ var på gång med ansvar för Kommissions rådgivning om medlemsstaternas nationella budgetpolitik.

Bara för några år sedan hade det varit omöjligt att tänka sig att Bryssel i detalj skulle lägga sig i hur vi i Sverige använder skattepengar till hälsovård och utbildning, pensioner, post, övrig infrastruktur och löneutveckling, bara för att ta några exempel. Samtidigt är det få personer, inte ens riksdagsledamöter, som tycks inse att Kommissionen försöka spela rollen som vårt parlament.

Alla ögon var i oktober uppmärksamma på handelsavtalen (Ceta, TTIP), varför kommissionen utan uppmärksamhet kunde presentera det nya rådet. På google hittas ingen information på svenska om det nya rådet. Kanske var det Kommissionens avsikt att det inte skulle uppmärksammas. För det sista Bryssel vill i fall som detta är att få en bred social debatt. Så kommissionen satte upp rådet helt på egen hand!

Jan-Erik Gustafsson


Kritiska EU-fakta nr 144 december 2016