nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Det amerikanska presidentvalet - några reaktioner


Den kände nationalekonomen Paul Krugman
I en kommentar I New York Times uttalar sig Paul Krugman, känd nationalekonom och ekonomipristagare, om valet av Donald Trump som nästa president I USA.  Han förutspår en recession utan slut. Krugman menar att världsekonomin fortfarande  är sårbar efter finanskraschen 2008, trots att den amerikanska ekonomin närmar sig full sysselsättning. Detta beror enligt Krugman helt på Federal Reserves låga räntor och det finns inget utrymme för negativa händelser. Han säger: ”Nu kommer modern till alla negativa  händelser – och vad den för med sig är en ledning som är helt okunnig om ekonomisk politik och fientlig till alla försök att få den att fungera. Effektivt finanspolitiskt stöd till Federal Reserve? Inte en chans!”
Det bör tilläggas att Paul Krugman är uttalad demokrat och stödde Hillary Clinton I valet.

Carl Bildt i krönika i tidningen the Post.
Carl Bildt är shockad av resultatet men framhåller hur viktigt det är att bevara den atlantiska relationen.  I mer än ett halvt århundrade har samarbete mellan Europa och USA, byggt på frihet och demokrati, fri handel, solid allians och pålitlig vänskap varit en framgångshistoria.  Men allt detta har ifrågasatts av Trump. När Trump träffar anti-Europa kampanjaren Nigel Farage innan han möter någon annan skickar han den värsta tänkbara  signalen till Europa. Ännu större oro väcker hans prat om att riva upp klimatavtalet I Paris, underminera Iran-avtalet och ifrågasätta den viktiga frihandeln, säger Bildt.

Dagens Nyheter
Michael Winierski skriver I DN om valet av Trump. Han menar att det amerikanska folket nu har valt en president som är raka motsatsen till vad företrädaren   Obama stått för. I framtiden kommer inget att bli sig likt I världspolitiken, menar Winierski. “Liksom Ryssland kommer USA nu att ledas av en omstörtare, redo att kullkasta gamla regler och principer. Trumps valseger  gläder ….främlingsfientliga nationalister som förenas av beundran för en stark ledare, och de har ofta djupa band till dagens Ryssland.”  Winierski och DN tycker tydligen  det är väldigt farligt om en amerikansk president I stället för att planera krig mot Ryssland anser att man bör kunna ssamtal vänskapligt med varandra.(Min kommentar)

Kajsa Ekis Ekman kommenterar valet I en artikel i ETC och konstaterar där att den svenska pressen, föredrar Hillary Clinton. “Högerpressen varnar oss om riskerna för världsekonomin om Donald Trump skulle vinna – då är nämligen TTIP i fara. Vänsterpressen har samma kampanjer, men då är det aborträtten som är i fara. Flera vänsterdebattörer som yttrat sig menar att Hillary Clinton är bättre då hon är kvinna.” Kajsa Ekis Ekman utvecklar närmare två drag i amerikansk politik, där Donald Trump och Hillary Clinton representerar var sitt drag.  ”Å ena sidan isolationismen som går ut på att USA ska sätta sina egna intressen först. Å andra sidan interventionismen, som går ut på att USA ska sätta sina direkta kapitalintressen åt sidan för en långsiktig politik som säkrar världen åt kapitalismen.”  Hon menar att Trump representerar isolationismen och Hillary Clinton interventionismen.  Ekman anser att det är just för att Clinton lovar att säkra kapitalismens expansion globalt som pressen i de flesta kapitalistiska länder föredrar henne framför egoisten Donald Trump.

Ryska reaktioner:
Nästan hälften, 45 procent  av de ryssar, som utfrågats i en opinionsundersökning gjord av det statliga opinionsinstitutet VTSIOM påstod att de skulle ha röstat på Donald Trump om de hade fått rösta i USA-valet. Endast 4 procent sade att de skulle röstat på Hillary Clinton. Ytterligare 42 procent skulle inte ha röstat alls. Samtidigt menade 69 procent  att presidentvalskampanjen i USA hade väckt deras intresse, vilket var en uppgång från 53 procent i oktober.
Nästan en tredjedel – 28 procent - av respondenterna sade att de väntade sig att Trump skulle bli den bästa presidenten i USA:s historia, medan 35 procent trodde att han skulle bli medelmåttig på posten. Knappt hälften – 46 procent - av den ryska allmänheten sade till sociologerna att de väntade sig att deras lands relationer med USA skulle förbättras under Trumps presidentskap, vilket var en uppgång från 29 procent i oktober. När forskarna frågade den ryska allmänheten om den amerikanska presidentkampanjen hade varit hederlig, ansåg 31 procent att den varit helt öppen och hederlig, medan 39 procent svarade att den inte var det.  Resten svarade inte på frågan. (källa RT)

Den ryske presidenten Vladimir Putin kommenterade nyheten om Trumps seger på nyheterna dagen efter valet.
Han sade att Ryssland är berett på och ser fram emot att förbättra de bilaterala relationerna med USA. ”Vi hörde Trumps kampanjretorik medan han ännu var kandidat till presidentposten och att han fokuserade på att återupprätta relationerna mellan Ryssland och Förenta Staterna” sade den ryske presidenten när han talade på en presentationsceremoni för utländska ambassadörer i Moskva. ”Vi förstår och är medvetna om att det kommer att bli svårt med tanke på det förfall som relationerna mellan Ryssland och USA befinner sig för ögonblicket” tillade han.
Putin var en av de första världsledare att gratulera Trump till hans vinst i valet. I sitt meddelande till den president-valde uttryckte han sin tillförsikt att dialogen mellan Moskva och Washington skulle beakta både USA:s och Rysslands intressen, genom man höll sig informerade om varandras ståndpunkter. Han hoppades också att förenade ansträngningar skulle föra de rysk-amerikanska relationerna ur sin nuvarande kris.

Sveriges statsminister Stefan Lövén hade enligt uppgifter i pressen förberett två olika gratulationer till segraren. Det lär ha varit mer hjärtliga hälsningar i brevet till Clinton än i det till Trump.
Om några år kommer vi kanske att veta om det amerikanska folket valde rätt.

AnnaLisa Eneroth


Kritiska EU-fakta nr 144 december 2016