nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Rösta på en EU-kritiker eller bojkotta parlamentsvalet?

I juni 2009 är det val till EU-parlamentet i alla EU:s medlemsländer. I Sverige sker valet söndagen den 7 juni. Då ska det från Sverige väljas 18 ledamöter. Totalt ska 736 ledamöter väljas i hela EU. Tyskland, EU:s befolkningsmässigt största medlemsland, har 99 ledamöter.

Det finns två sätt att ge uttryck för sitt motstånd mot EU i parlamentsvalet; antingen avstår man från att rösta som en medveten protesthandling, eller så väljer man att rösta på någon kandidat som är motståndare eller i vart fall kritisk till EU.

Lars Rothelius, chefredaktör för veckotidningen Proletären, är en av dem som förespråkar valbojkott.
– En massiv valbojkott är en massiv vägran att ge EU den legitimitet som EU vill ha och behöver. Att det svenska valdeltagandet sjunkit i varje val sedan 1995 skickar kraftiga signaler till makteliten. I allt ni gör i Bryssel har inget mandat från folket. Varje röst, också på föregivna nej-partier verkar i motsatt syfte.

– Ökar valdeltagandet markant i årets val kommer det att användas som argument av såväl Fredrik Reinfeldt som Mona Sahlin att nu vänder det. Nu accepterar folket EU.

För den som vill rösta på en EU-kritiker i parlamentsvalet finns det olika alternativ:

Eva-Britt Svensson (vice ordförande i Folkrörelsen Nej till EU) står på första plats på Vänsterpartiets vallista. Hon sitter i parlamentet sedan 2004 på ett av partiets två mandat. På andra plats står Hanna Löfqvist och på tredje Mikael Gustafsson.

I valplattformen lyfter partiet fram att ”Vänsterpartiet arbetar för ett brett, alleuropeiskt samarbete på demokratiskt grund. En sådan internationell samverkan hindras i dag av EU:s överstatlighet och fördragsfästa högerpolitik. Därför vill vi att Sverige lämnar EU. Men det är ändå självklart för oss att ställa upp i valet till EU-parlamentet. Det behövs ledamöter som granskar EU med kritiska ögon i stället för att lägga sig platt som okritiska ja-sägare oftast gör.” Hela valplattformen finns på www.vansterpartiet.se

.
Miljöpartiets vallista toppas av Carl Schlyter, Isabella Lövin och Bodil Ceballos.

– Jag tackar för förtroendet. Jag förväntar mig att vi kommer att få fler platser, säger Carl Schlyter som under snart fem år representerat Miljöpartiet i EU-parlamentet.

– Åren i EU:s korridorer har gjort mig till EU-motståndare och jag är övertygad om att ett Sverige fritt från EU-medlemskap bättre kan arbeta för en rättvis värld, säger Carl Schlyter.

För första gången deltar Miljöpartiet i Sverige i en europeisk valkampanj och har arbetat fram ett grönt valmanifest med de europeiska gröna partierna. Det nya valmanifestet ”A New Green Deal for Europe”, innebär att de gröna partierna nu förstärker och fördjupar sin enighet med en handlingsplan för att möta Europas största utmaningar: arbetslösheten och klimatkrisen, enligt Miljöpartiets hemsida, www.mp.se .

Junilistan har satt ordförande Sören Wibe som förstanamn på listan i valet till EU-parlamentet. Han har tidigare varit såväl EU-parlamentariker som riksdagsledamot för socialdemokraterna. Sören Wibe följs av kristdemokraten och tidigare moderaten Björn von der Esch, med Åsa Sundh från Umeå som trea.

I Junilistans valplattform – 25 punkter för ett bättre Europa – skriver man att ”Junilistan vill erbjuda ett alternativ för den stora del av Sveriges medborgare som annars inte skulle kunna uttrycka sin politiska vilja i EU-valen. Vi vänder oss till dem som är politiskt hemlösa, därför att de vill ha ett modernt Sverige som står kvar i EU, men samtidigt ett Sverige som inte ger upp sin politiska självständighet”. Junilistans valplattform kan laddas ned från www.junilistan.se

På Socialdemokraternas vallista finns EU-kritikerna Anna Hedh på femte plats. Hon sitter i EU-parlamentet och är sedan ett år tillbaka ordförande i Socialdemokratiska EU-kritiker. Hon bedriver en personvalskampanj med en egen hemsida, www.kryssaanna.nu. Några av hennes hjärtefrågor är att alla ska ha rätt till arbete och välfärd, att fler medlemsländer förbjuder sexköp och att hon vill värna rätten att teckna kollektivavtal och stärka den fackliga solidariteten världen över.

På första plats på Socialdemokraternas vallista finns Marita Ulvskog som i massmedia beskrivs som EU-kritiker. Detta är falsk varudeklaration eftersom hon röstade ja till Lissabonfördraget när riksdagen behandlade frågan i november förra året.

På Centerpartiets vallista finns EU-kritikern Håkan Larsson på femte plats. Han är aktiv i centerns EU-kritiska nätverk och ordförande Nytt Europa. På Centerpartiets hemsida, www.centerpartiet.se , säger Håkan att han för samarbete mellan länderna, mot centralisering och statsbygge. Som EU:s tre viktigaste uppdrag ser han ”gränsöverskridande frågor” såsom miljö- och klimatfrågor, handel, och internationell brottslighet.

I valet måste ett parti få minst fyra procent av rösterna i Sverige för att ta plats i EU-parlamentet. Det är samma regel som gäller för val till riksdagen. Om du vill kan du rösta på en särskild person på röstsedeln. Det gör du genom att kryssa för kandidaten på partiets röstsedel. Detta är naturligtvis särskilt viktigt för den som väljer Socialdemokraternas eller Centerpartiets vallista. En kandidat som fått personröster på minst fem procent av partiets röster kan få plats med hjälp av personrösterna.

GÖSTA TORSTENSSON

Kritiska EU-fakta nr 113 Maj 2009