nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Irländska nej-sidan tror man kan vinna igen


Inför den andra folkomröstningen om Lissabonfördraget den 2 oktober har Kritiska EU-fakta ställt några frågor till Frank Keoghan, generalsekreterare för Peoples Movement, den irländska motsvarigheten till Folkrörelsen Nej till EU.

Hur ser du på de ”legala garantier” som EU:s stats- och regeringschefer kom överens om på toppmötet i juni?

– De så kallade garantierna som utlovades på toppmötet har ingen rättslig verkan. De är inte garantier utan endast försäkringar som inte har någon juridisk relevans. EU-ledarnas ”beslut” förtydligar, men det ändrar varken innehåll eller tillämpning av Lissabonfördraget.
Har Irland fått undantag från EU:s militära samarbete?

– Irland har inte fått några undantag från det militära samarbetet som bevarar neutralitetspolitiken. Irlands bundenhet till så kallade ömsesidiga försvarsförbindelser och till EU:s försvarsbyrå finns till exempel fortfarande kvar. En noggrann genomläsning av Lissabonsfördragets regler för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken avslöjar att fördraget är ett instrument för krigsinsatser och stormaktsbygge.

Hur ser du på det uttalande om löntagarnas rättigheter som EU-ledarna kom överens om på toppmötet i juni?

– Det är bara en vänskaplig överenskommelse mellan EU:s stats- och regeringschefer, som är ett värdelöst dokument för oss. Vad som krävs är ett socialt protokoll enligt Europafackets förslag som ratificeras före folkomröstningen.

Har Irland fått några garantier som upphäver effekterna av Lavaldomen och de andra antifackliga domarna från EU-domstolen?
– Nej, inga alls.

Ändrar EU-toppmötets beslut på något sätt Lissabonfördraget?

– Irländarna tvingas att rösta om exakt samma fördrag som förra gången.

Vad kommer att vara ja-sidans argument under folkomröstningskampanjen?

– Ja-sidan kommer att använda argumenten att garantierna visst har en mening, Irland måste vara i hjärtat av Europa och att fördraget kommer att hjälpa oss ur krisen. Men de undviker med alla medel att vara konkreta och tala om själva fördraget.

Vad kommer att vara nej-sidans argument under folkomröstningskampanjen?

– Peoples Movement kommer att koncentrera sig på ett begränsat budskap: det finns inga som helst garantier, arbetsrätten, privatiseringarna samt den ekonomiska situationen.

Tror du att nej-sidan kan vinna en gång till?

– Jag är hoppfull. Den sittande regeringen är mycket impopulär, och även oppositionspartierna börjar bli impopulära. Dessutom har regeringen inga övertygande ekonomiskt argument att förmedla för hur den ekonomiska krisen ska bekämpas. Man sitter fast i EMU-politiken.

JAN-ERIK GUSTAFSSON

 

Kritiska EU-fakta nr 114 September 2009