nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

EU-motståndet på Island växer sig starkare


Idag är det omkring 60 procent som är emot ett EU-medlemskap på Island. Motståndarorganisationen Heimssyn har 2.000 medlemmar och är på väg att få igång verksamhet i flera av länen, säger Ásmundur Einar Daðason, som är nyvald ordförande för Heimssyn.

– Det är både svåra och spännande tider på Island. När det gäller den politiska situationen är den ganska underlig, säger Ásmundur Einar Daðason.

– Många av dem som röstade för att Island skulle söka medlemskap i EU är inte själva positiva till medlemskapet. Men de menar att det är viktigt att Island förhandlar och man får se vad som kommer ut av en ansökan, säger Kolbrún Halldórsdóttir, som är alltingsledamot för den rödgröna på Island.

Island lämnade in sin ansökan den 16 juli 2009 och förväntades att de isländska förhandlingarna skulle tas om hand av Sverige som var ordförandeland under hösten 2009. Men så har det inte blivit. Förhandlingar är uppskjutna och kommer igång först på våren under det spanska ordförandeskapet.

– Spanien är ordförandelandet under innevarande halvår. Alla förväntar sig att Island kan få undantag för fisket. Det är inte något som jag tror på. Och Spanien är mycket tydligare än många andra länder på att för dem är det ett absolut krav att våra havsområden blir EU-hav, säger Kolbrún Halldórsdóttir
Fisket är en av de viktigaste frågorna i förhandlingarna.

– Fisket har på nytt blivit mycket viktigt för Island nu efter det att finanskrisen slog till och finansbranschen kollapsade. Likväl vill jag betona att fiskerättigheterna handlar inte bara om pengar, men också om rätten för oss att vara självständiga och därmed också själva förvalta våra naturresurser, säger Ásmundur Einar Daðason.
Han tror heller inte att Island kommer att lyckas förhandla sig till något varaktigt undantag.

– EU:s fördrag säger klart att havet blir EU-hav, påpekar han.

Kolbrún Halldórsdóttir tycker att socialdemokraterna har ett nästan religiöst förhållande till EU.

– Trollformeln är att valutasamarbetet genom euron skall lyfta Island ur den ekonomiska krisen. Men det tycks att folk inte längre är så övertygade att detta stämmer, säger hon.

– Valutafrågan har blivit viktig efter den isländska kronans sammanbrott. Och den lösning som har presenterat är enligt min mening full av drömmar. Det är viktigt att se realistiskt på vilka möjligheter Island har. Det har också lanserats flera lösningar om valutasamarbete med Norge.

– En annan lösning som har förts fram är att lägga den isländska kronan under euron, men utan att Island blir medlem i EU. Island uppfyller inte kriterierna för att bli medlem i valutasamarbetet.

Kolbrún Halldórsdóttir säger att hon själv är mycket angelägen om att islänningarna måste värdera alla möjligheter och dessa måste vara realistiska värderingar.
– För mig är det uppenbart att vi måste hålla fast vid kronan, säger Kolbrún Halldórsdóttir.

När det gäller framtiden för nej-sidan på Island säger Ásmundur Einar Daðason att Heimssyn har planer på att starta en egen ungdomsorganisation.
– Vi tror att det är väljarna under 40 år i Reykjavik som kommer att avgöra folkomröstningen. Därför det väldigt viktig att nå denna väljargrupp.

Ásmundur Einar Daðason tycker att det både på Island och i Norge finns viktiga ekonomiska argument mot EU.

– Ekonomin i båda länderna är annorlunda än på kontinenten. Det vill säga att vi behöver driva en annan ekonomisk politik än i EU.

– Det är viktigt för oss att samarbeta med både Färöarna, Grönland och Norge. Vi är redo att ta EU-debatten. Island kommer inte att bli EU-medlem, säger Ásmundur Einar
Daðason.

HEGE LOTHE
Kritiska EU-fakta nr 116 Februari 2010