nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Med Lissabonfördraget blir EU ännu mer obegripligt


Den 1 januari 2010 lämnade Sverige över EU:s ordförandeklubba till Spanien. Sveriges halvår blev historiskt. Det var sista gången som ett medlemsland hade fullt ansvar för Europeiska unionens verksamhet. Nu har Lissabonfördraget trätt i kraft och med det har unionen fått en president, eller heltidsanställd ordförande för Europeiska rådet (ländernas stats- och regeringschefer).

Europeiska rådet får med Lissabonfördraget en permanent ordförande som sitter på två och ett halvt år, med möjlighet att omväljas en gång. Presidenten väljs med kvalificerad majoritet, vilket innebär att de befolkningsmässigt stora länderna har ett mycket stort inflytande över valet.

Därmed förstärks de stora ländernas makt i EU. Det stärker också det överstatliga inslaget i Europeiska rådet, som ursprungligen var tänkt som ett mellanstatligt samarbete, genom att den permanenta presidenten ersätter det roterande ordförandeskapet. Det roterande ordförandeskapet har gett varje land ett inflytande över EU:s agenda och en delaktighet i verksamheten, vilket riskerar att gå förlorat när en mäktig president leder rådets arbete.

Som kuriosa i sammanhanget kan nämnas att förslaget att unionen skulle få en permanent ordförande, en president, presenterades av EU:s så kallade Framtidskonvent och fanns med i förslaget till EU-konstitution. I Sverige fick förslaget stark kritik. Samtliga partier i den svenska riksdagen, utom socialdemokraterna, röstade emot förslaget om en EU-president när det behandlades i riksdagen 2003. De var oroliga för centralisering och maktkoncentration. Fredrik Reinfeldt har alltså som EU:s ordförande varit med om att genomföra ett förslag som han och hans parti inte stod bakom.

Till den nya posten som permanent ordförande i Europeiska rådet, även kallat EU-president, har EU:s stats- och regeringschefer utsett Herman van Rompuy, 62 år, flamländsk kristdemokrat och premiärminister i Belgien sedan årsskiftet. Dessförinnan var vice premiärminister 1993-99.

Han anses ha skänkt visst lugn åt den söndriga statsbildningen Belgien och därför lämplig att försöka tygla de spretande intressekonflikterna inom stormaktskartellen EU.
Herman van Rompuy fick uppbackning av Tyskland och Frankrike vars förbundskansler respektive president i vanlig ordning hade träffats på ett privat toppmöte innan det officiella EU-toppmötet. Han är EU-federalist, vill bland annat att unionen ska beskattningsrätt, och motsätter sig ett turkiskt medlemskap i EU.

Valet av belgaren Herman Van Rompuy är ett tecken på att EU:s stats- och regeringschefer inte vill ha någon som sveper in på världsscenen och försöker träffa avtal i Washington, Moskva eller Peking. Regeringscheferna i EU:s större länder ser ogärna att deras statsbesök i världens maktcentrum överglänses av en världsvan och färgstark EU-president.

Arbetsbeskrivningen för den nye EU-presidenten är luddig. Lissabonfördraget säger att den nye permanente ordföranden för Europeiska rådet ska arbeta tätt med kommissionen och ländernas regeringar.

Däremot nämns inte vad regeringschefen för ordförandelandet ska göra under tiden. Precis som tidigare tar ett nytt medlemsland över ledningen för EU varje halvår. Fördraget talar om ”samarbete”, men delar inte upp ansvaret för den permanente och de roterande representanterna för Europeiska rådet.

Spaniens premiärminister José Luiz Rodriguez Zapatero kommer säkert att ta chansen att stå i strålkastarljuset under de EU-toppmöten som hålls i Spanien med andra delar av världen. Möjligen kommer Herman Van Rompuy låta Zapatero vara värd under toppmötet mellan EU och Latinamerika, som ska hållas i maj.

Det rullande ordförandeskapet finns emellertid delvis kvar. Spanien tar under sex månader över ansvaret för rådets lagstiftande arbete. När jordbruksministrarna, justitieministrarna eller konkurrensministrarna samlas kommer diskussionerna under det innevarande halvåret att ledas av en spansk minister.

Däremot ska utrikesministrarna ledas av EU:s nya utrikesminister, Catherine Ashton. Spaniens utrikesminister Miguel Angel Moratinos ska i stället vara ordförande för det så kallade allmänna rådet
.
Med Lissabonfördraget får EU en ännu mer otydlig och svårbegriplig ledning, även om det uttalade syftet med reformen var den motsatta
Spaniens framgång eller misslyckande som ordförandeland kommer först och främst att mätas i hur man lyckas hantera det otacksamma uppdraget att skriva en mall för hur ordförandeskapen ska arbeta – eller inte – under Lissabonfördraget.

GÖSTA TORSTENSSON
Kritiska EU-fakta nr 116 Februari 2010