nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Björn von der Esch kommer att inspirera oss länge än


Björn von der Esch har avlidit efter en kortare tids sjukdom. Han blev 80 år gammal. ”De svenska EU-kritikerna har med Björns frånfälle mist en av sina mest färgstarka och engagerade personligheter. Både för mig själv och för den politiska saken är hans död en stor förlust”, säger Sören Wibe, ordförande för Junilistan.

Björn von der Esch var riksdagsledamot för Moderaterna i början av 1990-talet. Han arbetade aktivt mot EU-medlemskapet, vilket sedemera ledde till en brytning med Moderaterna.

1993 bildade Björn tillsammans med EU-kritiker från alla partier den så kallade Davidgruppen i riksdagen. En av dem som ingick i gruppen var Ingela Mårtensson som var riksdagsledamot för Folkpartiet.

”Utan Davidgruppen hade det knappast förekommit någon debatt om förutsättningarna för svenskt medlemskap. Det var då jag lärde känna Björn. Han var framför allt kritisk till den monetära unionen. Han brukade jämföra EMU med att fjärrstyra värmen i unionen via en regulator som är placerad i Frankfurt. Björn var ekonomie doktor så han visste vad han talade om”, säger Ingela Mårtensson.

För undertecknad var det inför folkomröstningen 1994 som jag hade förmånen att träffa och lära känna Björn för första gången. Det stod tidigt klart för mig att han var en mångkunnig och oförvitlig hedersman av det genuina slag som har svårt att dagtinga med sitt samvete och sin övertygelse. Det var ett sant nöje att arbeta tillsammans med honom i Folkkampanjen mot EU och senare i Folkrörelsen Nej till EU.

I januari 1995 blev Björn von der Esch och Ingela Mårtensson valda till vice ordförande i Folkrörelsen Nej till EU:s riksstyrelse.
”Vi båda hade önskat att Nej till EU skulle ställa upp i EU-parlamentsvalet men kongressen sade nej”, berättar Ingela. ”Då bildade Björn ’Fria EU-kritiker’ och övertalade mig att stå som andra namn på listan. Vi kämpade för att komma in i EU-parlamentet i valet 1995. Trots Björns kämpaglöd så fick vi mindre än en procent av rösterna.”

Under perioden 1998-2006 var Björn von der Esch riksdagsledamot för Kristdemokraterna. Sitt engagemang mot EU fortsatte han i tvärpolitiska Junilistan och så sent som 2009 ställde han upp i EU-parlamentsvalet för partiet.

Sören Wibe, ordförande i Junilistan, har känt Björn von der Esch ända sedan ”Slaget om EU” började i 1990-talets inledning.

”Jag tyckte om honom från första stund. Ofta är det svårt att trivas riktigt bra när man står långt ifrån varandra politiskt, men med vissa människor går det alldeles utmärkt. Björn var en sådan. Han var konservativ till sin politiska grundsyn medan jag var (och är) en utpräglad vänstermänniska. Men med honom kunde man mötas med respekt för varandras olikheter, och förenas i den gemensamma kampen. Det är enbart med glädje jag minns arbetet tillsammans med honom, inför omröstningen 1994, inför Amsterdam-, Nice- och Lissabonfördragen, i omröstningen om Euron och slutligen i arbetet inom Junilistan”, berättar Sören.

Inför folkomröstningen om euron 2003 stred Björn von der Esch på nej-sidan som styrelseledamot i Medborgare mot EMU för att bevara landets valuta- och penningpolitiska självständighet och hade förmånen om att få vara med och skörda en stor politisk framgång. Trots det samlade politiska och ekonomiska etablissemangets väldiga propagandaapparat röstade en klar majoritet av svenska folket nej till EMU.

Björn var också engagerad i arbetet få till stånd en folkomröstning om Lissabonfördraget. Det var i nätverket folkomröst-ning.nu som vi möttes för sista gången. Hans politiska vitalitet gav oss andra kraft att inte resignera inför EU-anhängarnas förnekande att låta svenska folket i demokratisk ordning få ta ställning till EU:s nya grundlag som bland annat förvandlar EU till en försvarsallians och reducerar riksdagens roll till något av en maktlös sockenstämma.

Sista gången Ingela Mårtensson träffade Björn von der Esch var för knappt ett år sedan.

”Det var i Växjö på ett seminarium om europeisk säkerhetspolitik. Jag var moderator och Björn satt i panelen för Junilistan. Den moderata representanten framhöll att hon var den enda av politikerna som hade erfarenheter av krig och visste vad det handlade om. Hon var flykting från forna Jugoslavien. I pausen pratades Björn och jag vid. Då berättade han att han flytt från Tyskland under andra världskriget men att han inte tyckte att det passade att ta upp i debatten. Jag tyckte att det säger mycket om hans person”, berättar Ingela. ”Björn var en ödmjuk person som aldrig framhävde sig själv. Han drevs av kunskap och engagemang. Det borde finnas fler sådana politiker. Jag är tacksam över att han var min vän.”

Björn von der Eschs politiska engagemang i olika organisatoriska former innebar inte på något sätt att han var politiskt ombytlig. Tvärtom! Björn hade en mycket långsiktig och konsekvent politisk linje. Han ville bevara Sveriges självständighet och därmed svenska folkets möjlighet att styra sitt eget land i demokratiska former.

”Björn var ett med EU-motståndet och EU-kritiken”, säger Sören Wibe. ”Han tillhörde olika partier, men hans politiska huvudmål var hela tiden det svenska självbestämmandet. Medan andra hade lojaliteter också gentemot andra partier och organisationer, så var Björns politiska engagemang helt och hållet inriktat på EU-frågan. Och det var ingen inskränkt nationalism som vägledde honom, utan omsorgen om folkstyret. Björn var idealist i ordets bästa bemärkelse.”

För undertecknad var Björn von der Esch en person som till skillnad från alltför många andra politiker aldrig dagtingade med sitt samvete. Han följde konsekvent sin politiska övertygelse utan att förfalla till bitterhet vid motgångar.

Vi delade inte syn i allt – han var socialkonservativ och jag någon form av vilsen socialist – men fann också att vi hade en likartad syn i flera frågor. Den grundläggande kritiken mot EU som ett odemokratiskt projekt och försvaret av Sveriges nationella självbestämmanderätt hör dit.

Vi är många som saknar en aktad vän och vägvisare att i den fortsatta frihetskampen mot den framväxande odemokratiska EU-staten. Björn von der Esch var ett gott föredöme så lyskraften i hans efterlämnade minne kommer att vägleda och inspirera oss länge än.

GÖSTA TORSTENSSON