nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

EU inför hårdare sanktioner mot Iran
 

EU inför extra sanktioner mot Iran utöver dem som FN:s säkerhetsråd slog fast i juni. I likhet med de sanktioner som USA infört, och som också Kanada aviserat, är EU-sanktionerna inriktade på energisektorn i Iran.

De flesta straffåtgärderna kommer att träda i kraft omgående, då de publicerats i EU:s officiella tidning.

Bland de nya sanktionerna är förbud mot försäljning av utrustning, teknik och tjänster till Irans energisektor. Det drabbar raffinaderier, flytande naturgasproduktion och prospektering. Det blir också förbud mot nya investeringar i energisektorn och förbud mot export av varor som kan användas för framställning av konventionella vapen.
EU kommer också att närmare bevaka operationer av banker med koppling till Iran i EU och förbjuda dem att upprätta nya kontor.

FN har byggt på sina sanktioner tre gånger sedan de infördes 2006. De är tänkta att avskräcka Iran från att fortsätta anrikningen av uran. FN; USA och EU befarar att Iran är i färd med att skaffa sig kärnvapen.

Enligt en talesman för iranska utrikesdepartementet, som citeras av den statliga iranska nyhetsbyrån Irna, är sanktionerna ineffektiva. De kommer enligt talesmannen bara att försvåra läget.

Sverige har, för att tillvarata svenska storföretags affärsintressen i Iran, argumenterat emot införande av extra EU-sanktioner mot Iran, men står undfallande bakom beslutet i EU:s ministerråd.

Svenska företag exporterade för närmare 4 miljarder kronor till Iran under 2009. Scania rapporterade så sent som den 23 juli att Iran var bolagets åttonde största marknad när det gäller omsättning. Försäljningen låg på drygt 1,1 miljarder kronor under första halvåret 2010. När det gäller sålda lastbilar kom Iran på femte plats med 1.566 levererade fordon. Det kan jämföras med att bolaget 854 lastbilar i Sverige under samma period.

Övriga svenska företag som finns i Iran är bland annat Volvo, Ericsson, Tetra Pak och Alfa Laval. Totalt har cirka 100 svenska företag någon typ av affärskontakt med Iran.
Vid sidan av EU:s sanktioner inför USA ännu strängare regler kring kontakter med Iran. Den 1 juli skrev president Obama på en lag som ska göra det möjligt för USA att exempelvis utesluta företag från de finansiella marknaderna och från att ta statliga kontrakt i USA och de har vissa kontakter med Iran. Innan oktober måste US Treasury, det amerikanska finansdepartementet, komma med besked om hur dessa lagar ska tillämpas i praktiken.

Iran exporterade varor och tjänster för ungefär 844 miljarder kronor under 2008. Importen uppgick till knappt 175 miljarder kronor under samma år. Irans stora exportprodukter är olja och gas. Huvudsakliga handelspartners är Förenade arabemiraten, Japan, Kina Sydkorea, Turkiet, Indien, Tyskland och Italien.

GÖSTA TORSTENSSON