nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Kommissionen vill öppna EU:s åkrar för gengrödor
 

EU-länder kan få rätt att förbjuda genmodifierade grödor även om de tillåts i resten av EU, enligt ett nytt förslag från EU-kommissionen. Oenigheten mellan medlemsländerna har hittills stoppat godkännandet av nya grödor, men nu kan dödläget komma att brytas.

Frågan om GMO-grödor är mycket känslig inom EU. I dag är det EU-kommissionen som godkänner nya grödor för den europeiska marknaden. EU:s livsmedelssäkerhetsmyndighet EFSA undersöker först om grödan är farlig för hälsan eller miljön. Men på grund av dödläget mellan lägren så har bara genmajsen MON 810 och en genmodifierad potatissort kunnat godkännas sedan 1998.

I tolv år har Bryssel försökt hitta en gemensam EU-linje utan att lyckas. På den ena sidan står GMO-vänliga länder, EU-kommissionen och bioteknikjättar som amerikanska Monsanto och tyska BASF, som vill sälja sina nya grödor. På den andra sidan står miljöaktivister och länder som förespråkar ”rent” jordbruk.

Medlemsländer som Italien, Österrike och Ungern har med hjälp av en ”skyddsklausul” i dagens EU-system infört nationella förbud mot gengrödor, medan bland andra Spanien, Tjeckien och Holland vill gå vidare med storskaliga odlingar. Eftersom meningarna går isär mellan EU-länderna har godkännanden av nya gengrödor blockerats.

EU-kommissionen föreslår nu att medlemsländerna ska ges större frihet att självständigt besluta om att tillåta eller förbjuda genmodifierade grödor inom det egna landet. EU-länder ska kunna motsätta sig odling av andra skäl än hänsyn till hälsa eller miljö, som styr den överstatliga EU-auktoriseringen. De nya reglerna kan komma att underlätta godkännanden, om GMO-skeptiska EU-länder nu får en försäkran om att de fortfarande kan begränsa eller förbjuda grödorna på hemmaplan.

– Förslaget ger trygghet för medlemsländerna – de vet att de själva har rätt att bestämma och att det finns laglig grund för deras beslut, säger John Dalli, EU-kommissionär för hälsa och konsumentpolitik.

Europeiska miljöorganisationer är dock kritiska till förslaget.

– Fastän EU-kommissionen verkar erbjuda länder rätt till nationella förbud syftar förslaget egentligen till det motsatta; att öppna EU:s åkrar för gengrödor. Kommissionen misslyckas med att skydda Europas mat och foder från att förorenas av gengrödor, säger Mute Schimpf på Friends of the Earth Europe.
EU-kommissionens förslag måste godkännas av alla EU-länder.

GÖSTA TORSTENSSON