Det är en storskalig uppfödning och intensiv handel med
levande djur på EU:s gränslösa inre marknad som gjort att den
klassiska sjukhussjukan MRSA nu snabbt sprids bland Europas
svin, visar en färsk analys från EU:s myndighet för
livsmedelssäkerhet, EFSA. Många av fynden utgörs av exakt samma
sorts bakterie som ökat bland människor utanför vården.
Fram till 2005 var den klassiska sjukhussjukan, MRSA, helt
kopplad till sjukvården. Då rapporterade franska forskare att
den antibiotikaresistenta bakterien påträffats hos fyra svin och
en frisk skötare. Kort därpå drabbades dottern till en svinbonde
i Holland av svårbehandlad infektion.
Eftersom Holland var ett av de länder som bäst lyckats pressa
ned MRSA inom sjukvården tänkte man att svinen kunde bidra till
den spridning av multiresistenta bakterier som noterats utanför
vården. En provtagning gav oroande resultat: MRSA fanns på 39 av
de gårdar som testades och hos mer än hälften av svinskötarna.
En EU-omfattande kartläggning inleddes och blev klar i vintras.
Den avslöjade att smittan spridits till svin i 17 av 25
EU-länder. I stora producentländer som Tyskland, Belgien,
Spanien och Italien var andelen av drabbade besättningar skyhög.
Nyligen steg siffran till 18 då svenska myndigheter för första
gången påträffade MRSA-bakterier på en slaktkropp då man tog 190
prover.
EU:s nuvarande hållning är att livsmedel som äts ”inte bidrar
signifikant” till spridningen av MRSA bland människor. Men
Henrik Hasman, forskare vid danska Födevareinstituttet vid
Danmarks tekniska universitet som deltagit i arbetet med
EU-analysen är mer kritisk.
– Det är förstås väldigt oroande att det byggs upp en nya
omfattande reservoar av antibiotikaresistenta bakterier i
djurproduktionen och det kommer att påverka oss förr eller
senare, säger Henrik Hasman.
Efter avslöjande om smittspridning från de stora djurfabrikerna
höjs nu krav på utökad lagstiftning om ursprungsmärkning av
kött.
Eftersom det i dag bara finns krav på ursprungsmärkning av
nötkött är det svårt för svenska konsumenter att aktivt välja
bort kött från länder med högre risk för smittat kött,
exempelvis från svin eller kyckling.
De rödgröna vill se obligatorisk ursprungsmärkning av allt kött.
”Konsumenterna måste få veta varifrån köttet kommer och måste
också få möjlighet att göra aktiva val. Därför vill vi att allt
kött inom EU ska ursprungsmärkas”, säger talesmän för de tre
partierna i ett gemensamt utspel.
Problemet är att Sverige inte har någon självbestämmanderätt på
området. Den har förlorats till följd av EU-medlemskapet.
Enligt EU-reglerna är det bara nötkött som alltid måste
ursprungsmärkas. Märkningen måste uppge var djuret är fött,
uppväxt, var det är slaktat och styckat.
Men reglerna gäller bara så länge det handlar om rent nötkött.
Så fort det blandas, som i korv, behöver inte ursprunget längre
uppges. När det gäller kött från gris eller fågel behövs det
ingen ursprungsmärkning, enligt EU-lag.
GÖSTA TORSTENSSON