Kräv ursprungsmärkning, innehållsdeklaration och svensk
djurskyddsstandard på maten som serveras i skolor och
äldreomsorg. Den uppmaningen riktar jordbruksminister Eskil
Erlandsson till landets kommuner. Men flera av kraven har redan
underkänts i domstol då de använts vid upphandlingar.
– Utvecklingen mot storskaligt producerad mat som transporteras
flera mil har gått för långt. Dagligen serveras tre miljoner
måltider i offentliga kök och väldigt många människor kan inte
välja, eller välja bort, vad de ska äta, säger Eskil Erlandsson.
– Alla har rätt att få känna doften av nylagad och närlagad mat
och jag tänker inte minst på de äldre där måltiden är en stor
del av välbefinnandet.
Men flera kommuner har fällts i domstol för att de brutit mot
EU:s konkurrensregler och upphandlingsdirektiv när det ställt
kvalitetskrav på maten som upphandlats till kommunens storkök.
I Rättvik krävde kommunen att mjölk, kött och charkprodukter
skulle vara producerade i enlighet med svensk
djurskyddslagstiftning. En av de största grossisterna, Axel
Johnson- ägda Servera, överklagade och ansåg att kravet stänger
ute andra än svenska leverantörer och alltså strider mot EU:s
principer om likabehandling.
Förvaltningsdomstolen i Falun gav Servera rätt och skriver att
"Det är inte på något sätt givet att kvaliteten på mjölk och
kött blir sämre om dessa kriterier i något hänseende inte
uppfylls."
Ett sätt att öka konkurrensen och ge mindre företag möjlighet
att lägga anbud är att dela upp upphandlingen i flera mindre
delar. Precis detta var syftet då Västerås kommun i en
upphandling förra hösten krävde att samma företag inte skulle få
ta hem hela affären.
Nyligen underkändes kravet i Förvaltningsdomstolen (tidigare
Länsrätten) sedan restauranggrossisten Servera överklagat och
hävdat att kravet hindrat företaget från att fullt ut delta i
upphandlingen.
EVA-BRITT SVENSSON