nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Socialdemokraterna måste ompröva EU-politiken
 

SOCIALDEMOKRATERNA HAR GJORT sitt sämsta val sedan demokratins genombrott. Partiet är nu bara marginellt större än "det nya arbetarpartiet" Moderaterna.

De krisgrupper som tillsatts har tvärtemot intentionerna ökat spänningarna inom partiet vilket ledde till att partiledaren Mona Sahlin kastade in handduken och avgår vid extrakongressen under senvintern. Hela den sittande partistyrelsen är ifrågasatt, och det finns ingen självklar efterträdare.

Ett stort antal företrädare för partiet säger att den nya situationen "ger avstamp för förnyelse" och "en ny möjlighet att välja framtidsväg", samt att arbetet fram till extrakongressen måste "fokusera på politiken" som skall få ett "tydligare innehåll.

Sent omsider kanske insikten kommit att det inte är förpackningen - typ intetsägande valaffischer eller inkompetenta företrädare - som varit huvudproblemet. Det är själva politiken. Könsneutrala toaletter och butlers i tunnelbanan var inget vinnande koncept.

Men när det gäller i vilken riktning politiken ska förändras skiljer sig åsikterna diametralt mellan högern och vänstern inom arbetarrörelsen.
"Socialdemokratin har länge rört sig så pass mycket mot mitten att det blivit svårare för människor att mäta ut och urskilja det ideologiska avståndet till framför allt Moderaterna", säger Göran Greider, chefredaktör för socialdemokratiska Dala-Demokraten.

MYCKET AV DET SOM alliansregeringen nu genomför, i snabbare takt och längre steg än tidigare, har påbörjats av socialdemokratiska regeringar. Det är dags att göra upp med tilltron till marknadslösningar, avregleringar och privatiseringar, och acceptansen av vinstintresset som drivkraft för välfärden om socialdemokratin ska kunna återta sin position som radikal samhällsförändrare. Framförallt måste inställningen till EU omprövas.

I EU:s fördrag (grundlag) slås det fast att EU ska vara "en öppen marknadsekonomi med fri konkurrens" och att unionen ska upprätta "en inre marknad" med fri rörlighet för bland annat kapitalägare och tjänsteföretag. Sverker Gustavsson, professor vid Uppsala universitet och tidigare socialdemokratisk statssekreterare, kallar detta i Ordfront Magasin för "grundlagsskyddad marknadsliberalism".

I EU:s grundlag slås det vidare fast att "Unionen ska upprätta en ekonomisk och monetär union som har euron som valuta" med huvudmålet "att upprätthålla prisstabilitet", dvs. att bekämpa inflationen medan arbetslösheten får bli vad den blir. EMU-reglerna innebär också att finanspolitiken hålls i strama nyliberala tyglar. I valrörelsen diskuterade varken socialdemokraterna eller de andra partierna den djupa finansiella och ekonomiska kris som EU och världen nu genomgår. Medlemsländerna, även socialdemokratiskt styrda som Grekland, Portugal och Spanien tvingas av EU och IMF till drakoniska åtstramningar och skär ned i offentliga utgifter och säljer ut gemensamma tillgångar.

EU-MEDLEMSKAPET LÅG som en våt filt över valrörelsen. Eftersom både alliansen och de rödgröna, framför allt Socialdemokraterna, accepterar medlemskapet i EU är manöverutrymmet mycket begränsat. Efter Lissabonfördraget styrs Sverige från Bryssel snarare än Stockholm.

För att Socialdemokraterna inte helt ska förlora sin position som samhällsförändrande kraft måste arbetarrörelsen politiska och fackliga grenar radikaliseras och "ge det avstamp till förnyelse" som leder till att de traditionella visionerna blir verklighet.

En omprövning av inställningen till det högerpolitiska och odemokratiska stormaktsprojektet EU är oundviklig om arbetarrörelsen, för att citera Margareta Winberg, tidigare bland annat socialdemokratisk vice statsminister och arbetsmarknadsminister, ska kunna "bryta den nyliberala hegemoni som vi ser i världen i dag och som vi är en del av" (Expressen, 11 november 2010) och socialdemokratin kunna revanschera sig för det förödande valnederlaget den 19 september 2010.

Jan-Erik Gustafsson