nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Närmare samarbete mellan EU och Nato

EU militariseras och har ambitionen att bli en militär stormakt. Men i praktiken kommer EU:s militär under överskådlig tid att vara beroende av Nato. EU:s militär behöver tillgång till Natos resurser för större operationer Detta betyder att det är de EU-länder som är med i Nato som kommer att vara styr-ande för utvecklingen – det vill säga Nato kommer att vara häst-en som drar EU-vagnen.

I Lissabonfördraget framgår tydligt att EU:s militära politik måste vara förenlig med Natos. Därtill kommer att EU kopplas samman med Natos huvudkvarter i den belgiska staden Mons, och Nato ska kunna placera officerare i EU:s huvudkvarter i Bryssel. 21 av EU:s 27 medlemsstater är också med i Nato, och ytterligare fyra i Partnerskap för fred som har starka band med Nato. Så utifrån alliansfrihetsbegreppet är det svårt att se någon praktisk skillnad mellan EU:s nya grundlag och Natomedlemskap.
Samarbetet mellan EU och Nato förstärks kontinuerligt så att det är svårt att skilja organisationerna åt.

Av ett brev som Tyskland, Frankrike och Polen har skickat till EU:s utrikesminister Catherine Ashton framgår att de tre EU-länderna vill ha ett tätare militärt samarbete både intern i EU och i förhållande till Nato. I brevet argumenterar de tre ländernas utrikes- och försvarsministrar bland annat för att det bör byggas upp flera ås kallade transnationella stridsgrupper innanför EU och i samarbete med Nato, och uppmanar i det avseendet Ashton till att ta personligt ansvar för att befrämja ett ökat militärt samarbete mellan EU och Nato.

Under ett seminarium i Lissabon i oktober diskuterades EU:s relation till Nato och USA. Joao Marques de Almeida – rådgivare till EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i dessa frågor – framförde att han tyckte att det bästa sättet att utveckla relationen mellan EU och USA vore att EU gick med i Nato.

Den svenska Natodebatten är egentligen en gigantisk potemkinkuliss som döljer dramatiska förändringar av svensk säkerhetspolitik som pågått i många år. Svenska soldater har övat mer och mer med Nato, svenska officerare finns permanent på plats i Natohögkvarteret, svenska styrkor i tredje världen står under Natobefäl, svensk militär ska troligen ska ingå i Natos planerade snabbinsatsstyrka, vi har köpt allt mer krigsmateriel från USA och andra Natoländer.

GÖSTA TORSTENSSON