nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Strejkrätten inskränks i Ungern

Kritiken mot Ungerns nya medielag har varit kraftig. Men i skuggan av kritikerstormen har två andra lagar trätt i kraft – lagar som inskränker strejkrätten och ger myndigheterna full rätt att säga upp obekväma statsanställda.

Ungerska oppositionspolitiker menar att medielagen bara är en ur en hel katalog av odemokratiska lagar som regeringspartiet Fidesz drivit igenom. Hela 157 nya lagar och nio grundlagsändringar har tillkommit sedan regeringsskiftet.

Uppståndelsen kring medielagen har flyttat blickpunkten från två andra lagar som av den radikala oppositionen i Ungern uppfattas som mycket större hot mot den demokratiska utvecklingen än vad medialagen utgör. De lagarna begränsar strejkrätten och ger myndigheterna full rätt att säga upp statsanställda med motiveringen att de inte är nog effektiva.

Det är redan tusentals person-er som blivit utslängda från sina jobb inom statsförvaltning, forskning och media. Regeringen har en väldigt brutal framtoning, säger Tamás Gáspár Miklós, universitetslärare i Budapest och led-are för Ungerns Gröna Vänsterparti, till tidningen Arbetaren.

Han riktar stark kritik mot att internationell media inte uppmärksammat de många lagändringarna som tillkommit under president Viktor Orbáns tid.
– Som du förstår så är jag väldigt bitter över att allt fokus ligger på medielagen när det andra som händer här egentligen är en stor attack mot hela samhället, säger Tamás Gáspár Miklós.

Den andra lagen gäller inskränkningar i strejkrätten för personer som arbetar i offentlig verksamhet.

Regeringen har fråntagit facken deras rätt att strejka om det råder oenighet mellan arbetsgivare och fackförbund om verksamheten klassas som nödvändig för att upprätthålla samhällsservicen. Om servicen är nödvändig eller inte ska avgöras i domstol.

Tamás Gáspár Miklós menar att regeringen genomfört flera försämringar för de allra fattigaste. Den har ändrat antal månader för hur länge en person får arbetslöshetsersättning – från nio månader till tre.

– De har även infört samma skatt för alla, 16 procent. Detta gynnar de allra rikaste och det övre skiktet av medelklassen men är en stor försämring för de fattiga.
Trots lagändringarna har de inhemska protesterna mot inskränkningarna i strejkrätten och uppsägningarna av statsanställda har varit få.
– Fackföreningarna är väldigt svaga här, organisationsgraden är låg, säger Tamás Gáspár Miklós.

GÖSTA TORSTENSSON