nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

EU täpper till hålet i muren mot omvärlden

LANDGRÄNSEN MELLAN Grekland och Turkiet är i dag ett av få hål i Fästning i Europa för människor som vill ta sig in i EU. I slutet av oktober bröt den grekiska gränskontrollen samman. Kort därefter satte EU in en särskild styrka, 175 gränskontrollanter från 24 EU-länder, varav fem svenskar, för att täppa till hålet i muren. Det är första gången en sådan styrka satts in. Insatsen – kallad Rabit 2010 – organiseras Frontex.

Under förra året beräknas minst 40.000 migranter ha kommit till Grekland, främst från Nordafrika och krigsområden som Irak, Pakistan och Afghanistan.

Människorättsorganisationer har kallat EU-insatsen för hyckleri, med hänvisning till att de flesta EU-länder snabbt skickar tillbaka migranter vid deras gränser till Grekland, trots FN- rapporter om omänskliga förhållanden i grekiska flyktingförvar. EU:s regelverk föreskriver att migranters asylansökningar ska hanteras i det land de först anlänt till.


Människorättsorganisationen Amnesty International befara att EU:s kontrollanter i sin nit att stänga gränsen mellan Grekland och Turkiet kommer att stoppa även flyktingar med verkliga skyddsbehov.

”Utifrån att det främsta syftet med EU:s stöd till Grekland i form av gränsinsatsen är att han- tera det nuvarande inflödet av migranter vid dess yttre gräns, vill Amnesty framhålla att så- dant stöd inte leder till att människor hindras från tillträde till internationellt stöd eller bidrar till andra kränkningar av mänskliga rättigheter”, skriver organisationen i ett brev som skickades till det dåvarande EU-ordförandelandet Belgiens regering.

Amnesty framhåller att inter- nationella konventioner, liksom EU:s egna regler, strikt förbjuder att människor skickas tillbaka till länder där de riskerar förföljelse, och påminner om att asylsökande som avvisats till Turkiet i flera fall skickats vidare till länder där de hamnat i fara. Amnesty kräver klara besked om vilken ut- bildning och vilka resurser EU:s kontrollanter får för att skilja ut asylsökande och ge dem chansen att få sin sak prövad.

EU:S MIGRATIONSMINISTRAR enades nyligen om ett återtagande- avtal med Turkiet. Avtalet ska göra det lättare att skicka tillbaka människor som har kommit till EU via Turkiet samma väg som de kom. Enligt ministrarna ska det ”lätta på trycket” av illegal invandring till Grekland.

Utöver avtalet vill EU börja förhandla med Turkiet om gemensamma regler för inresevisum. Till exempel harmoniseringar av hur viseringsdokument ser ut.

EVA-BRITT SVENSSON