nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Lösningar saknas i framtidsplanen EU 2020

DEN SÅ KALLADE Europa 2020 strategin om ekonomisk utveckling i EU andas framtidstro.

”This is Europe’s moment of truth. It is time to be bold and ambitious”, skriver EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso i förordet.

Strategin ersätter den så kallade Lissabonstrategin från år 2000 och stakar ut vägen för ”en håll- bar, smart och inkluderande till- växt”. Situationen i Europa präglas enligt strategin av en åldrande befolkning, växande fattigdom, ökad konkurrens om naturresurser och ett skört finansiellt system.

Lösningar saknas dock. Det saknas en väg för arbete åt alla, hur vi ska lösa klimatkrisen och hur kvinnors ekonomiska situation ska förbättras.
EU ska minska utsläppen av koldioxid och skapa en grön ex- portindustri. Men samtidigt är det alltjämt överordnade målet en fortsatt ekonomisk tillväxt.

ENLIGT DEN SVERIGE -aktuelle Tim Jackson, författare till Prosperity
without growth (2009), så finns det ett direkt samband mellan ekonomisk tillväxt och ökade koldioxidutsläpp. Mellan 1981 och 2005 fördubblades världsekonomin, men samtidigt var 60 procent av alla ekosystem degraderade eller överanvända.

Men istället för att behandla problematiken med ekonomisk tillväxt så förespråkar strategin en ”frikoppling” av ekonomisk tillväxt från koldioxidutsläpp.

– Frågan är varifrån alla natur- resurser ska komma och hur vi ska kunna skydda vår känsliga biosfär från en långsam kvävning, säger Eva-Britt Svensson, ledamot i EU-parlamentets vänstergrupp GUE/NGL.

Samtidigt uppgår arbetslösheten i EU till nästan 10 procent och ungdomsarbetslösheten till 21 procent. I vissa länder råder massarbetslöshet, i Spanien är till exempel arbetslösheten 20 pro- cent.

Strategin sätter upp målet om ett ökat arbetskraftsdeltagande från 69 till 75 procent. Detta motsvarar 12 miljoner nya jobb. Men det saknas en plan för hur dessa jobb ska skapas. Marknaden ska lösa allt. Dessutom är alla skrivningar om arbetets kvalitet som återfanns i Lissabonstrategin strukna.

STRATEGIN SAKNAR jämställdhetsperspektiv. Ett ökat arbetskrafts- deltagande handlar i praktiken om fler kvinnor och äldre ska ar Arbetskraftsdeltagandet bland kvinnor i EU varierar mellan under 40 procent och över 70 procent.

Men för att fler kvinnor ska ar- beta krävs barnomsorg och föräldraförsäkring. En sådan analys har dock inte kvalificerat sig för EU:s ekonomiska framtidsvision. Det saknas också en strategi för att minska lönegapet på 15 pro- cent mellan kvinnor och män.

– Rätten till en trygg försörjning bland kvinnor i EU varierar mellan under 40 procent och över 70 procent.

Men för att fler kvinnor ska arbeta krävs barnomsorg och föräldraförsäkring. En sådan analys har dock inte kvalificerat sig för EU:s ekonomiska framtidsvision. Det saknas också en strategi för att minska lönegapet på 15 pro- cent mellan kvinnor och män.

– Rätten till en trygg försörjning är grunden för kvinnors självständighet. Om man kan försörja sig själv och sina barn har man en frihet att till exempel lämna ett förhållande där man är utsatt för våld, säger Eva-Britt Svensson.

EU 2020 beskriver dessutom den växande fattigdomen i Europa som ett problem – men nämner inget om ojämlikhet. 80 mil- joner människor lever i fattigdom eller risk för fattigdom inom EU, varav 19 miljoner är barn. 8 pro- cent av den arbetande befolkningen klarar sig inte över fattig- domsstrecket.

Enligt strategin ska 20 miljoner färre människor leva i fattig- dom år 2020. Men den missar det väsentliga – nämligen hur klyftorna ska utjämnas.

– Europa 2020 strategin sak- nar svaren på de stora problemen, säger Eva-Britt Svensson. Nu krävs betydligt mer än business as usual med ett inslag av grön innovation.

MOA FORSTORP