nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Opportunism som svensk vapenexport

SVENSKA VAPENEXPORT till diktaturer har åter hamnat i den politiska hetluften. Efter utvecklingen i Nordafrika och Arabvärlden har de politiska partierna den senaste tiden tävlat om att fördöma försäljningen till odemokratiska stater som begår brott mot de mänskliga rättigheterna. Folkpartiledaren Jan Björlund sade den 19 mars att vapenexportlagen bör skärpas så att ex- port endast tillåts till länder som är eller strävar mot demokrati.

Fördömandet av vapenexporten är ren opportunism. Det har under lång tid varit känt att Sverige kränger vapen till en rad odemokratiska stater. Saudiarabien, Bahrain, Jordanien, Kuwait, Tunisien, Oman och Qatar är några exempel på köparländer som återfinns i regeringens offentliga redovisning av vapenexporten.

ENLIGT SVENSKA FREDS har Sverige blivit allt mer liberalt när det gäller vapenexport. Det beror på att de ansvariga politikerna successivt börjat tolka regel- verket annorlunda. Det har medfört att ISP, Inspektionen för strategiska produkter, numera godkänner betydligt fler affärer än tidigare.

– Antalet länder som köper svenska vapen har ökat markant. Vapen för strid säljs nu till flera länder som tidigare har varit helt stängda för svensk export, säger Rolf Lindahl, politisk sekreterare på Svenska Freds.

Enligt Björn Hagelin, forskare på freds- och konfliktforsknings- institutet Sipri, har regeringen möjligheter att stoppa vapenexporten till diktaturer. Det är en fråga om politisk vilja och det krävs inga ändringar av det nu- varande regelverket för att göra

det. I regelverket står det till exempel tydligt att Sverige inte bör sälja vapen till länder som begår brott mot de mänskliga rättigheterna eller till instabila stater.

FÖRRA ÅRET FICK FYRA länder nej på sina ansökningar om att köpa svenskt krigsmateriel, enligt en redovisning från regeringen. Det gällde ansökningar från Israel, Ryssland, Serbien och Syrien vid sammanlagt fem tillfällen. Men att ett land nekas köpa krigsmateriel i ett fall betyder inte att landets stoppas från an- dra köp. Under 2010 godkändes exempelvis export av ammunition till Ryssland i tre fall och till ett värde av 7 miljoner kronor.

Av regeringens redovisning, som bygger på uppgifter från ISP, framgår av svensk vapenexport ökade med 1 procent under 2010. Värdet av leveranserna uppgick till 13,7 miljarder kronor, vilket placerar Sverige på tionde plats bland världens vapenexporterande länder.

LIKSOM TIDIGARE ÅR går en stor del, cirka 40 procent, av exporten till de andra EU-länderna där Holland och Storbritannien är de främst exportländerna. An- dra stora köpare av svenskt krigs- materiel är Pakistan, Sydafrika och USA.

EVA-BRITT SVENSSON