nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Kampanj för brittisk EU-folkomröstning

Fackföreningsledare, finansmän och parlamentariker från flera politiska partier har gått samman i en gemensam offensiv för en folkomröstning om Storbritanniens EU-medlemskap. The Peoples Pledge heter kampanjen som sjösattes redan i mars samtidigt med en opinionsmätning som visade att 61 procent av britterna önskar en sådan omröstning.

EU:s antagande av den så kallade europluspakten i början av året blev den utlösande faktorn för kampanjen.

”EU planerar nu att ge sig själv långtgående befogenheter i form av ännu ett fördrag med anledning av krisen i eurozonen. Valet vad gäller vårt förhållande till EU är nu klart; antingen accepterar vi att vi primärt och i ökande grad styrs från Bryssel, eller så bestämmer vi att upphäva medlemskapet och förhandla om ett nytt förhållande till EU baserat på handel och, när det är förnuftigt, frivilligt samarbete”, förklarar initiativtagarna på sin hemsida.

Storbritannien hade en folkomröstning 1976, tre år efter inträdet i EU (EG), varvid en majoritet röstade ja till fortsatt medlemskap. Labour, socialdemokraterna, och fackföreningsrörelsen verkade för ett utträde. Högerpartiet Tories var för EU-medlemskapet. Idag är rollerna delvis ombytta. Men EU-motståndet växer inom fackföreningsrörelsen.

The Peoples Pledge anger fem huvudskäl för en ny folkomröstning om Storbritannien och EU:
1] Ingen yngre än 54 år har haft chansen att rösta om britternas relation med Bryssel.
2] EU beslutar idag om majoriteten av de lagar britterna måste följa.
3] Storbritannien har mindre än tio procent av rösterna i ministerrådet och EU-parlamentet.
4] EU kostar britterna mer och mer pengar.
5] EU vill ge sig själv mer makt som en ”ekonomisk regering”.

The Peoples Pledge driver en namninsamling och försöker påverka partier och enskilda politiker i det brittiska parlamentet. Den 22 oktober planeras en stor konferens för folkomröstning om EU i Methodist Central Hall, Westminister i London. Bland talarna finns Alex Gordon, ordförande i transportarbetarfacket RMT (bilden nedan).

Flera opinionsmätningar de senaste åren har redovisat en majoritet mot det brittiska EU-medlemskapet. Bland annat en undersökning av opinionsföretaget YouGovs enligt vilken 47 procent vill lämna EU, medan 33 procent vill stanna kvar.

GÖSTA TORSTENSSON