nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Ny fiskepolitik skapar motsättningar i EU

Den överordnade ambitionen för EU-kommissionens förslag till en ny fiskepolitik för EU är att fisket ”ska vara hållbart” år 2015. Sverige och Danmark hör till de länder som tycker att det är en fullt rimlig målsättning, enligt tidskriften Riksdag & Departement.

Men andra länder, såsom Frankrike, Spanien och Portugal, anser att år 2015 är ett orealistiskt mål som kommer att få stora ekonomiska och sociala följder när fiskerinäringen drabbas.

En annan del i EU-kommissionens förslag som föranledde mycket diskussion det ministerrådsmöte där förslaget presenterades var frågan om att införa ett förbud mot att kasta tillbaka delar av fångsten i havet när vissa kvoter är fyllda.

EU-kommissionen vill att ett förbud mot att kasta tillbaka döda fisk ska genomföras etappvis mellan 2014 och 2016.

Sverige, Holland, Danmark och Storbritannien anser, enligt Riksdags & Departement, att tidsplanen är fullt rimligt eller till och med för långsam, medan bland andra Frankrike, Spanien och Portugal tycker det är att gå alldeles för fort fram.

EU:s nya fiskepolitik ska vara beslutad år 2013. Nu väntar segdragna förhandlingar, tror Magnus Kindblom, statssekreterare på landsbygdsdepartementet och Sveriges representant på ministerrådsmötet där EU-kommissionen presenterade det nya förslaget.

Miljöpartiets Isabella Lövin sitter i EU-parlamentets fiskeriutskott. Hon påpekar att det industriella fisket sedan 1950-talet har tömt världshaven på mellan 70 och 90 procent av de stora rovfiskarna. Detta har radikalt ändrat ekosystem och försvagat havens motståndskraft mot andra miljöhot.

– EU är världens näst största fiskenation och världens största fiskimportmarknad. Vi är ansvariga för en mycket stor del av den utfiskning som pågår i världshaven. När EU:s fiskepolitik nu ska förändras jobbar jag hårt tillsammans med andra gröna krafter för att driva den i hållbar riktning. Subventionerna måste avskaffas, vetenskaplig rådgivning följas, fiskefria områden införas, dumpning av fisk förbjudas och fiskeavtalen med tredje världen måste bli rättvisa, menar Isabella Lövin.

JAN-ERIK GUSTAFSSON