nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Den privata välfärdsmarknaden växer i Stockholm
 

I Stockholms har andelen privata entreprenörer inom omsorgen om äldre och funktionshindrade ökat från 31 till 46 procent på fem år.

– Inköp av social omsorg ökar, men det skiljer sig väldigt mycket mellan kommunerna, säger Mattias Lundbäck på näringslivets forskningsinstitut Ratio.

En rapport han har skrivit för Stockholms handelskammare visar att moderatstyrda Stockholmskommuner som Solna, Danderyd, Nacka och Täby ligger i privatiseringstopp, medan Upplands-Bro, som länge var en av Socialdemokraterna styrd kommun, ligger i botten med bara 7 procent av omsorgen av äldre och funktionshindrade i privat regi. Motsvarande siffra för Solna, som toppar privatiseringsligan i Stockholms län, är 64 procent, följt av Danderyd med 61 procent och Nacka med 56 procent.

Men även i Upplands-Bro är en förändring på gång då att moderaterna kom till makten efter det senaste kommunalvalet.

– Vi är på väg. Vi har beslutat att upphandla ett äldreboende och att införa lagen om valfrihet i äldreomsorgen, säger kommunalrådet Iréne Seth.

Omsorg på entreprenad är inte enbart ett storstadsfenomen, det är en stigande trend ganska opåverkad av politiska majoriteter, enligt Mattias Lundbäck.

– Jag lutar åt att det inte enbart är en politiskt driven trend, det handlar i huvudsak om ekonomi. Om den fortsätter kommer minst hälften av all vård och omsorg att drivas av vinstdrivande och ideella aktörer.

EU-kommissionen konstaterar att Sveriges sjukvårdsutgifter stiger från 7,2 procent av BNP 2003 till 8,0 procent 2060. Kostnaderna för omsorgen av äldre och funktionshindrade stiger från 3,5 till 5,8 procent av BNP. I kronor betyder det en ökning med 250 miljarder.

Jämfört med övriga EU är Sverige fortfarande avvikande, med en stor andel vård och omsorg i offentlig regi.

– Sannolikt får vi se en väldigt snabb ökning av marknaden för ideella och vinstdrivande aktörer, framför allt inom äldreomsorgen. Det kommer att vara en av de absolut dominerande branscherna, säger Mattias Lundbäck.

– Vi måste också öppna dörren för utländska aktörer, säger Håkan Ekengren, statssekreterare på näringsdepartementet.

EVA-BRITT SVENSSON

 

Kritiska EU-fakta nr 126 2012