nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

BAKTANKAR FRÅN EN EU-RABULIST


Nationalencyklopedin definierar diktatur som en ”styrelseform där all statsmakt är koncentrerad till en viss person eller en viss grupp”.

Denna definition stämmer allt mer överens med den praktiska maktutövningen inom EU, under ledning av Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Francois Hollande, i spåren av den allt djupare eurokrisen.

”Jag har trott en längre tid att valutaunionen inte kommer att hålla, att ett eller flera länder kommer att lämna euron.” Det säger Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt i en intervju i tidningen Vänsterpress [nr 8 2012]. ”Vi är fortfarande inte ens i närheten av slutet för den här krisen. Och jag tror att vi underskattar hur hårt krisen slår mot vanliga människor i Grekland, Spanien och Portugal. Det som har tagit decennier att bygga upp smälter nu ihop på något år, priset för eurokrisen är väldigt högt”, säger Jonas Sjöstedt och tillägger: ”Vi hade ju rätt om euron. Men det är inte speciellt kul att få det, för det drabbar ju vanligt folk.”

Den sparkade förre SJ-ordföranden Ulf Adelsohn varnade den 29 augusti i Studie 1 för att de många aktörerna både på och utanför rälsen bidrar till tågkaoset. Han verkar förorda en återreglering av järnvägstrafiken. Bra Adelsohn, inte illa pinkat av en gammal avdankad moderatledare.

EU:s och IMF:s så kallade räddningslån till krisande euroländer är, enligt Mats Persson, professor i nationalekonomi vid Institutet för internationell ekonomi, Stockholms universitet, i praktiken ett stöd till de spekulerande bankernas ägare. Bankerna har med det fått signalerna att de lika gärna kan at stora risker, Om det går bra gör bankernas ägare stora vinster, om det går dåligt tar skattebetalarna över förlusterna.

Mats Persson, som skrivit boken ”Den europeiska skuldkrisen” [SNS Förlag], röstade inte i folkomröstningen 2003 om euron, men om det blir en ny omröstning blir det nog ett ”nej”, skriver han i sin bok.

Om tre år ska Sverige på nytt leda en av EU:s snabbinsatsstyrkor, den så kallade Nordic Battle Group, enligt ett beslut i riksdagen efter en uppgörelse mellan de fyra regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Våren 2015 kommer en styrka under svensk ledning att stå i beredskap för att rycka in i krishärdar runt om i världen för att tillvarata EU:s stormaktspolitiska intressen. Om det blir aktuellt att sätta in styrkan måste riksdagen ge klartecken.

Vänsterpartiet motsatte sig beslutet eftersom man med rätta ser snabbinsatsstyrkorna som ett led i militariseringen av EU.

”Efter finanskrisen och EU:s åtstramningspolitik befinner sig Grekland i politiskt och socialt tumult.” Det skriver Kristoffer Viita och Ida Therén på Aftonbladets kultursidor [7 augusti]. ”Landet har förvandlats till ett provsprängningsområde för idén om interndevalvering, det vill säga att lägre löner ska öka konkurrenskraften och ge lägre priser. Det har bara lett till ökad fattigdom. Arbetslösheten är 21 procent, ungdomsarbetslösheten över 50 procent, och självmorden har ökat med 22 procent de två senaste åren. Lönerna i den offentliga sektorn har gått ner med 40 procent. Minimilönen ligger på 500 euro i månaden.”

Den brittiske premiärminister David Cameron skriver i den konservativa brittiska tidningen Sunday Times, att han vid lämpligt tillfälle vill ha en folkomröstning om Storbritanniens framtida relation till EU. Han tycker bland annat att EU är för dyrt för britterna. Och han vill ha garantier för att EU inte hittar på något som kan hota London City som Europas främsta handelsplats för värdepapper.

Europeiska utvecklingsbanken [EDBR] ska utöka sin verksamhet till Nordafrika och Mellanöstern, anser riksdagen.

EDBR ställer krav på länder att de ska bli demokratiska, vilket i sammanhanget betyder allmänna val och flerpartisystem, och införa mer marknadsekonomi, det vill säga privatiseringar och avregleringar av ekonomin för att upp länderna för de europeiska storföretagen. I gengäld lånar banken ut pengar och ger garantier till olika projekt i dessa länder. Expansionen är en konsekvens av de omfattande politiska förändringar som skett i flera arabiska länder de senaste åren. Nu gäller det för det imperialistiska EU att flytta fram sina positioner på andra sidan av Medelhavet.

I den officiella historieskrivningen heter det att EU och Europeiska kol- och stålunionen en gång i tiden skapades för att en gång för alla stoppa den tyska vapenindustrin från att återuppstå.

Idag, 60 år senare, tvingas vi konstatera att projektet misslyckades. Den tyska krigsmakten är en av Europas största, den tyska krigsindustrin går på högvarv och Tyskland är en av de största vapenexportörerna inom EU.

Regeringen bör lägga ner mer kraft på att stärka press- och yttrandefriheten i Europa, enligt de tre rödgröna partierna, dvs. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Majoriteten i riksdagen, dvs. de fyra borgerliga partierna och Sverigedemokraterna, anser dock att Sverige har prioriterat frågorna och varit drivande i Europarådet. Och därför röstades förslaget ned då riksdagen behandlade regeringens årliga redovisning över verksamheten i Europarådet.

De rödgröna pekar på att utvecklingen i flera av Europarådets medlemsländer går åt fel håll när det gäller yttrandefrihet och mediafrihet. Det gäller bland annat EU-landet Ungern där utvecklingen går i riktning mot ett alltmer auktoritärt och reaktionärt styre.

EU-kommissionens ekonomiske talesperson Simon O´Connor vill inte kommentera uppgifter i grekiska medier om påtryckningar från den så kallade trojkan – EU-kommissionen, ECB och IMF – om en ”uppmjukning” av de grekiska arbetsmarknadsreglerna.

Avregleringar av arbetsmarknaden och försämringar för löntagare och fackföreningar är centrala ingredienser i den nyliberala ekonomiska svångremspolitik som EU-projektet påbjuder.

”Friheten ägs med säkerhet bara av dem som har modet att försvara den.” Den atenske statsmannen Perikles (född 495 f kr). Något att tänka på när Bryssels maktanspråk blir allt mer ohämmade.

GÖSTA TORSTENSSON

 

Kritiska EU-fakta nr 127 sept 2012