nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Sverige röstade nej till EU:s fiskepolitik

 

En majoritet i EU:s ministerråd har gjort upp om en ny fiskepolitik. Men Sverige stödjer inte uppgörelsen. Ett skäl är att förbudet mot utkast av fisk, alltså att oönskad fångst kastas tillbaka, dröjer allt för länge.

Men Sveriges inflytande i det lagstiftande ministerrådet är starkt begränsat och även om jordbruks- och fiskeminister Eskil Erlandsson röstade nej så är Sverige lika bundet av beslutet som de medlemsländer som röstade ja. Detta är en sida av det ökända ”demokratiska underskottet” i EU.

Innan den nya fiskeförordningen kan träda i kraft måste dock EU-parlamentet ge klartecken och förhandlingar mellan ministerrådet och parlamentet ska nu starta. Enligt planerna ska den nya fiskepolitiken börja gälla den 1 januari 2013.

Sverige står för knappt fem procent av EU:s totala fiskfångster. Spanien, Danmark och Storbritannien är de länder i EU som fiskar mest. De tar vardera upp cirka 12-14 procent av den totala fångsten i EU. Därefter kommer Frankrike och Holland. Sverige kommer på nionde plats. Sverige har i dag endast 1.200 aktiva yrkesfiskare, men Henrik Svenberg, ordförande i Sveriges fiskares riksförbund, tror att det kommer att bli färre, runt 900 innan minskningen avstannar.

– Vår ambition är att förse en del av Sverige med färsk fisk även i framtiden. Redan nu importeras en stor del av den fisk vi konsumerar och jag tror att vi kommer att ha ungefär den här mängden yrkesfiskare plus/minus 15 procent, säger han till Dagens Nyheter.

Sveriges import av fisk har ökat med 300 procent på tio år. Drygt 80 procent av den fisk som konsumeras i Sverige är importerad, medan en del av den fisk som tas upp i Sverige exporteras till Mellan- och Sydeuropa.

GÖSTA TORSTENSSON

 

Kritiska EU-fakta nr 127 sept 2012