nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Det är inte hästen som är skandalen i lasagnen
 

Den senaste köttskandalen är fryst lasagne från Findus som visat sig innehålla rumänskt hästkött. Så kan det bli på EU:s inre marknad med fri rörlighet för bland annat varor såsom livsmedel.

Det franska företaget Poujol försåg Cimigel, som är franskt företag i livsmedelsbranschen som i sin tur sålde varorna till brittiskägda Findus. Poujol beställde köttet från ett företag på Cypern som lade ut beställningen på en firma i Holland. Det var den firman som till slut beställde köttet från ett slakteri i Rumänien. Därifrån fraktades köttet till det franska företaget Spanghero som ingår i holdingbolaget Poujol. Därifrån har hästköttet skickats till Cimigels fabriker i Luxemburg, Tavola, som tillverkat den frysta lasagnerätten och sålt varorna till Findus och som transporterats vidare till konsumenter i hela Europa.

I matlandet Sverige får vi alltså äta kött som har transporterats kors och tvärs över hela Europa. Så många som 16 europeiska länder kan vara inblandade i den svårutredda leveranskedjan.

Enligt EU:s regler är det bara helt kött som måste märkas. Sedan två år tillbaka måste nötkött, lamm, gris och kyckling ursprungsmärkas. En lasagne från Findus behöver däremot ingen märkning.

Sverige tillhörde de länder som arbetade aktivt mot märkning av sammansatta produkter som köttbullar, korv, lasagne och pytt i panna. Jordbruksminister Eskil Erlandsson tyckte att det skulle bli för dyrt och krångligt för livsmedelsföretagen att hålla reda på varenda liten köttbit i rätterna. Men man får inte kalla hästkött för nötkött. Det är bedrägeri. Den som inte vill äta en hästlasagne måste kunna välja bort den.

Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter, efterlyser skärpta regler och kontroller på alla nivåer.

– Det finns en stor naivitet. Eftersom det är en så extrem prispress och kedjorna så långa så finns det alltid företag som frestas fuska.

Det är tveksamt om det går att lita på några djupfrysta färdigrätter alls, men ar Jan Bertoft.

– Det är en berättigad fråga. Det här har skadat konsumenternas förtroende för branschen ganska rejält, säger han till Dagens Nyheter. Nu hotas den växande branschen för fryst mat. Rädslan är påtaglig att konsumenterna ska tro att skandalen kring hästköttslasagnen bara är toppen på ett isberg.

Det är inte hästen som är skandalen i lasagnen (hästkött är, i alla fall enligt företrädare för den franska hästköttsindustrin, både magrare och nyttigare än nötkött). Det är dels färdigmatens långa och ofta komplicerade vägar på EU:s inre marknad från tillverkare till matbordet och dels den livsmedelspolitik som beslutas i Bryssel och som gynnar storbolagen, på bekostnad av konsumenter och klimat.

GÖSTA TORSTENSSON

 

Kritiska EU-fakta nr 129 februari 2013