nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Elva euroländer beslutade om transaktionsskatt

 

EU:s finansministrar har beslutat att elva euroländer ska få införa en gemensam finansiell transaktionsskatt i form av ett så kallat ”fördjupat samarbete”. De elva länderna som vill delta är Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Österrike, Belgien, Portugal, Slovenien, Slovakien, Estland och Grekland.

Om minst nio länder vill gå vidare i en fråga som andra EU-länder inte är intresserad av krävs ett så kallat fördjupat samarbete, enligt Lissabonfördraget. Ett sådant samarbete måste godkännas av minst hälften av EU-länderna med minst 255 av de totalt 345 rösterna i ministerrådet.

Sverige röstade ja men gjorde tillsammans med fem andra medlemsländer ett uttalande där de, enligt regeringen, underströk vikten av att samtliga 27 EU-länder ska få inflytande över de kommande besluten.
De sex länderna som röstade för men gjorde ett gemensamt uttalande var Sverige, Danmark, Polen, Ungern, Rumänien och Bulgarien. Storbritannien och Malta lade ned sina röster.

Under ministerådsmötet preciserade EU-kommissionen inte hur förslaget kommer att utformas eller hur det kommer att påverka deltagande länder och icke deltagande länder.

EU:s skattekommissionär Algirdas Semetas slog dock fast att det nu bara är de länder som vill införa transaktionsskatten som fattar besluten.

EU-kommissionen siktar på att transaktionsskatten ska kunna införas i början av nästa år.

Utgångspunkten är att skatten ska gälla alla banker och andra finansiella institut och omfatta alla transaktioner, om minst ett av instituten är etablerat i ett av de elva länderna. De elva kan därmed beskatta svenska finansinstitut.

I tidigare förslag har de tänkta skattesatserna legat på 0,1 procent för handel med obligationer och aktier samt 0,01 procent för derivat (som är ett samlingsnamn på en form av värdepapper typ optioner).

Mot den bakgrunden har det uppskattats att en transaktionsskatt i samtliga 27 medlemsländer kan inbringa 57 miljarder euro, 495 miljarder kronor om året.

”De elva länderna utgör två tredjedelar av ekonomin i EU och hela 90 procent av euroområdets ekonomi. De intäkter som genereras kommer säkert att ligga högre än vad en proportionerlig skala ger anledning att tro”, säger EU:s finanskommissionär Olli Rehn.

Den ursprungliga tanken med en skatt på finansiella transaktioner, även kallad ”Tobinskatt” efter framlidne ekonomipristagaren James Tobin, var att dämpa volatiliteten på valutamarknaden. Men någon europeisk Tobinskatt är inte möjlig, anser juristerna på EU-kommissionen. Flera medlemsländer använder sig fortfarande av egna valutor. En EU-skatt på valutahandel är därför oförenlig med principen om fri rörlighet på den inre marknaden.

Men kommissionen har hittat ett kryphål. ”Av definitionerna framgår att avistransaktioner på valutamarknaden inte utgör beskattningsbara finansiella transaktioner, medan derivatavtal på valutamarknaden är beskattningsbara”, heter det i förslaget till direktiv.

Möjligen kan Sverige, eller något annat av de 16 EU-länder som inte ingår i det ”fördjupade samarbetet”, dra EU-kommissionen inför EU-domstolen i Luxemburg för brott mot den inre marknaden, närmare bestämt den fria rörligheten för kapital.

 

GÖSTA TORSTENSSON
 

 

Kritiska EU-fakta nr 129 februari 2013