nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Nytt parti går till kamp mot Tysklands medlemskap i euron


I MITTEN AV APRIL hade Alternativ för Tyskland (Alternative fü Deutschland) sin grundarkongress i Berlin. Sedan återstår det bara att samla in tillräckligt med namnunderskrifter i varje delstat innan partiet kan registrera sig inför det tyska förbundsdagsvalet den 22 september och valet till EU-parlamentet i juni 2014.

”Förbundsrepubliken Tyskland befinner sig i den värsta krisen i sin historia. Alternativ för Tyskland vill rädda det som räddas kan”, heter det i ett upprop, som fortsätter: ”Eurosamarbetet har visat sig olämpligt. Sydeuropeiska länder utarmas under euron konkurrenspress. Stater står på randen till bristande betalningsförmåga.”

ALTERNATIV FÖR TYSKLAND önskar också att tillbaka den nationella suveränitet som har gått förlorad med EU-medlemskapet. Programmet slår fast att partiet vill skapa en fredlig sammanslutning av Europa, försvara demokrati och bekämpa terrorism.

– Att euron skulle vara ett fredsprojekt är bara tom propaganda som vi måste komma bort ifrån, sade ekonomiprofessorn Bernd Lucke i en debatt i TV-kanalen ZDF nyligen.

Den 7 april publicerade tidningen Welt am Sonntag en opinionsundersökning som visar att partiet har potential: 24 procent av de tillfrågade var beredda att rösta på Alternativ för Tyskland. Partiet har fler anhängare i öst än i väst, kvinnorna är positivare än männen och lågutbildade är mer attraherade än de högutbildade.

PÅ PARTIETS HEMSIDA finns en lista över 55 personer som grundar det nya partiet – den upptas nästan uteslutande av professorer, doktorer, jurister, publicister eller före detta politiker från de etablerade partierna. Personsammansättningen gör att partiet troligen har störst dragningskraft bland borgerliga väljare, även om opinionsmätningarna anger att de flesta sympatisörerna finns bland vänsteranhängare.

Den tidigare ledaren för det tyska industriförbundet, Hans-Olav Henkel, är en av partiets stöttepelare. I en krönika i Financial Times uppmanrar han Österrike, Finland, Tyskland och Holland att lämna eurosamarbetet.

”Att jag var en stor anhängare av eurosamarbetet ser jag som det största professionella misstaget i hela min karriär. Men jag har några idéer till hur man kan stoppa krisen från att eskalera”, skriver han i Financial Times.

Ansiktet utåt är den 50-årige Bernd Lucke som är nationalekonom och professor vid universitetet i Hamburg. I över 30 år var han medlem i CDU, förbundskansler Angela Merkels parti, men han gick ur för två år sedan i protest mot europolitiken. Han är inte ensam om att ha ett förflutet i något av de två borgerliga regeringspartierna och Angela Merkel har redan problem med de så kallade eurorebellerna i de egna leden. Vid de senaste omröstningarna i parlamentet har hon fått lita till Socialdemokraterna och De Gröna för att få igenom ”räddningspaketen”.

ALTERNATIV FÖR TYSKLAND har bildats i protest mot den rådande europolitiken, partiet tycker det är fel att skattebetalarna ska stå för räddningsnotan, banker och spekulanter borde tvingas att betala i stället.
– Det måste finnas alternativ, och alternativet det är vi, säger Konrad Adams, en av grundarna för det nya partiet och före detta redaktör på tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

PARTIET KALLAR INFÖRANDET av euron för ett fatalt felbeslut som de ”gamla partierna” vägra inse och korrigera. Alternativ för Tyskland kan tänka sig att det i stället för euron bildas mindre valutaunioner, exempelvis en så kallad nordeuro, eller att Tyskland återinför D-marken.

Två av tre tyskar svarar i en undersökning som Bertelsmannstiftelsen har gjort att de hade haft det bättre utan euron, och att de vill ha tillbaka D-marken. Hälften tycker att de skulle klarar sig bättre även utan EU.

GÖSTA TORSTENSSON

 

Kritiska EU-fakta nr 130 maj  2013