nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Vi vill också folkomrösta om EU!


Den 23 januari höll Storbritanniens premiärminister David Cameron sitt så kallade linjetal. Han lovade det brittiska folket en folkomröstning om EU om hans parti vinner valet till parlamentet 2015. Han kommer då att kräva en omförhandling av det brittiska medlemskapet och att britterna skall få rösta om det omförhandlade medlemskapet någon gång 2017-2018.

Den brittiska kampanjorganisationen för en folkomröstning People’s Pledge välkomnade Camerons tal som ett uppmuntrande steg mot att det brittiska folket skall få rösta om Storbritanniens förhållande till EU. ”Förtroendet för politiker i EU-frågor är så lågt att endast genom att lagstifta om en folkomröstning under nästa parlamentsperiod kan David Cameron övertyga oss om att han är seriös om att vilja ha en folkomröstning”, säger Helen Lambert People’s Pledge.

People’s Pledge driver en kampanj inför nästa parlamentsval bland politiker på olika nivåer för att det nyvalda parlamentet skall innehålla en majoritet som är för en folkomröstning. Hittills har man fått in imponerande 130.000 underskrifter. Camerons tal samt People’s Pledge kampanj ökar också pressen på Labour och Liberaldemokraterna, som även de har utlovat folkomröstning på ett eller annat sätt, samtidigt som det ultraliberala UKIP tar allt mer röster från Tory på sitt tydliga EU-motstånd. Opinionsundersökningar visar att 70 procent av britterna vill ha en folkomröstning.

Intressant nog motiverade Cameron sitt utspel med att ”Folk blir mer och mer frustrerade över att besluten fattas allt längre bort från dem. Vi börjar se det på gatorna i Aten. Vi börjar se det i parlamenten i Berlin och Helsingfors. Om det brittiska folket fortsätter att hållas utanför diskussionen kommer det i slutändan leda till att landet driver mot ett utträde”.

Enligt en nyligen genomförd undersökning av opinionsinstitutet YouGov skulle en majoritet Storbritannien om det vore val idag säga nej till EU. Det gäller även för Sverige. 44 procent av de tillfrågade svenskarna skulle rösta nej medan 41 procent är positiva till fortsatt medlemskap. Och i övriga EU-länder växer insikten, när Trojkans (EU-kommissionen, ECB, IMF) nedskärnings- och åtstramningspolitik blir allt mer brutal som senast på Cypern, att EU är inte en del av lösningen utan ett hinder för att komma ur krisen.

Camerons linjetal har ställt till det för EU-ledningen. Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy har varnat för att ett brittiskt utträde ur EU inte kommer utan pris. ”Att lämna klubben helt och hållet är möjligt rent legalt. Men det är inte en fråga om att bara lämna. Det skulle bli lagligt och politiskt sett en mycket komplicerad och opraktisk historia”, sade Van Romuy i ett svar till Cameron. Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson tycker i Svenska Dagbladet att Camerons tal är ”sorgligt”. S-ledaren Stefan Löfven, har till TT sagt: ”Om alla länder skulle göra som England och först gå in och förhandla om och sedan folkomrösta, då får vi ett hela havet stormar”.

Folkrörelsen Nej till EU uppmanar alla EU-motståndare att gå med i Facebook-gruppen Vi vill också folkomrösta om EU!

Folkrörelsen Nej till EU kräver, med eller utan en omförhandling av villkoren för medlemskapet, att det svenska folket i likhet med det brittiska får möjlighet att säga ja eller nej till fortsatt svenskt medlemskap i EU i en ny folkomröstning.

Jan-Erik Gustafsson
 

Kritiska EU-fakta nr 130 maj  2013