nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

EU öppnar för kärnkraftssubvention

 

EU-KOMMISSIONEN ÖPPNAR för kärnkraftens återtåg, skriver Süddeutsche Zeitung. Nu ska kärnkraften subventioneras på samma sätt som de som producerar miljövänlig energi. Detta föreslås i ett utkast till plan som ska ut på remiss till alla EU-länder. Argumentet för dessa subventioner är att både den miljövänliga elen och kärnkraftselen har låga koldioxidutsläpp!

De tyska miljöorganisationerna ser detta som ett hot mot Tysklands avveckling av kärnkraften och därmed också ett hot mot de stora satsningarna på alternativa energikällor som just nu genomförs i landet. Även den tyska regeringen avvisar planen.

I utkastet heter det bland annat att utbyggnaden av kärnkraften är ett av EU:s mål, och för att driva på denna utbyggnad så ska medlemsländerna få tillåtelse att subventionera utan att detta bryter mot konkurrenslagstiftningen, anser ansvarig kommissionär Jaques Almunia. Framför allt gäller det att tala om för finansmarknaden att de utan risk kan investera i ny kärnkraft. Men det finns några hakar. De länder som vill bygga nytt måste bevisa att det är nödvändigt för landets energiförsörjning med nya reaktorer och att dessa kostar för mycket för att de ska kunna betalas enbart av investerarna.

DE LÄNDER SOM GLÄDJER sig åt att kärnkraften subventioneras är främst Storbritannien, Frankrike, Slovakien och Tjeckien som har långt framskridna planer på att bygga nytt. Frankrike vill ha stöd för att bygga två reaktorer i södra England. Men även Finland, Polen och Litauen kan tänkas välkomna en sådan reglering. Eftersom det handlar om konkurrenslagstiftning så finns det ingen vetorätt så Tyskland kan inte ensam stjälpa förslaget. En stor brist i förslaget är att det ekonomiska ansvaret vid en kärnkraftsolycka inte omnämns. Vi vet ju att en olycka kan kosta hundratals, ja tusentals miljarder kronor. De flesta reaktorinnehavare har en begränsning av ansvaret på sju-åtta miljarder och det räcker ju inte långt.

Hittills har miljövänliga energislag haft rätt till subventioner. Detta anser naturligtvis kärnkraftsförespråkarna är orättvist och EU:s mål är därför att likställa kärnkraften med de miljövänliga alternativen. Det verkar som om Three Mile Island, Tjernobyl och Fukushima inte finns i kärnkraftsförespråkarnas tankevärld. Nu gäller det att mobilisera opinionen: Vi vill inte ha mera farlig kärnkraft, vi vill avveckla den överallt på jorden!

EIA LILJEGREN-PALMAER

Kritiska EU-fakta nr 131 september  2013