nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

Småbrukares rättigheter avvisas av EU och USA


USA OCH EU VISAR ett starkt motstånd mot ett förslag på en Fndeklaration för småjordbrukare och lantarbetares rättigheter som backas upp av utvecklingsländer. Deklarationen skulle följa samma modell som FN:s deklaration om ursprungsfolks rättigheter.

– Vi visste från början att processen skulle bli komplicerad, eftersom en del länders ställningstaganden krockat med vissa bestämmelser i deklarationen, säger Malik Özden, från Cetim, Europe- Third World Centre i Genève, som ligger bakom deklarationen.

Özden säger till IPS att de industriländer som är kritiska till förslaget vill ta bort vissa väsentliga delar som handlar om immaterialrätt som berör teknologi inom jordbruket och fröer, samt skydd mot så kallad landgrab- bing – att storföretag och investerare tar över jordbruksmark i fattiga länder.

Deklarationen syftar till att skydda småjordbrukare och även jordlösa som ägnar sig åt exempelvis fiske. Den slår fast rätten till mark och rätten till en miljömässigt hållbar produktion samt jordbrukarnas rätt att själva utforma jordbrukssystem och att välja vilka frösorter de ska använda – vilket krockar med de transnationella jordbruksföretagens
intressen.

EU, LIKSOM USA, kritiserar att Rådet för mänskliga rättigheter skapat en arbetsgrupp som arbetar med frågan. EU meddelade att man inte kommer att delta i förhandlingar om utkastet till deklaration, men att man i andra forum är öppen för att diskutera förbättrade villkor för lantbrukare. Malik Özden säger att han tror att en FN-deklaration kan bli verklighet även om processen kan ta många år.

– Vi hoppas att företrädare för de olika staterna kommer att lyssna på argument från medborgarna och inte bara på argumenten från de transnationella företage, säger han till nyhetsbyrån IPS.

Angélica Navarro, boliviansk diplomat och ordförande för den mellanstatliga arbetsgrupp som arbetat med utkastet till en deklaration, säger att arbetsgruppen kommer att mötas igen i mitten av 2014. Hon har meddelat att hon under tiden ska samråda med regeringsföreträdare, det civila samhället och FN, som stödjer förslaget via Rådet för mänskliga rättigheter.

GÖSTA TORSTENSSON
 

Kritiska EU-fakta nr 131 september  2013