nejtilleu_logga  Folkrörelsen Nej till EU 

En majoritet av svenska folket vill lämna EU enligt en ny opinionsmätning


43 PROCENT AV DE tillfrågade svenskarna vill lämna EU medan 42 procent heller vill förbli medlem, enligt en färsk undersökning genomförd av YouGov. Även i Storbritannien är det fler som vill lämna EU: 44 procent vill gå ur och 34 procent stanna kvar. DANSKAR, TYSKA OCH fransmän

vill vara kvar som medlemmar i EU enligt opinionsundersökningen. Av de tillfrågade danskarna svarade 35 procent att de vill lämna EU, medan 47 pro-cent svarade att de vill stanna kvar.

Undersökningen omfattade 5.488 personer i Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Sverige och Danmark och genomfördes mellan 21 och 29 augusti.

Storbritanniens premiärminister David Cameron har lovat en folkomröstning om EU om hans konservativa parti vinner parlamentsvalet 2015. Han kommer då att kräva en omförhandling av det brittiska medlemskapet och britterna ska få rösta om det omförhandlade medlemskapsavtalet 2017-2018.

FOLKRÖRELSEN NEJ TILL EU vill också folkomrösta om Sveriges medlemskap i EU, med eller utan en omförhandling om villkoren för det svenska medlemskapet och oavsett hur det går i det brittiska parlamentsvalet.

– Nästan alla de löften som ja-sidan utfärdade inför folkomröstningen 1994 har visat sig vara falska, till exempel att den militära alliansfriheten inte hotas, att den svenska modellen på arbetsmarknaden inte undergrävs och att vi har juridisk rätt att välja att stå fria från euron, säger Jan-Erik Gustafsson, ordförande i Folkrörelsen Nej till EU.

– Samma sak när det gäller EMU-folkomröstningen 2003. De hot som ja-sidan då kom med har visat sig grundlösa och i dag – drygt tio år efter folkomröstningen – kan vi konstatera att Sverige har haft en bättre ekonomisk utveckling än de länder som infört euron som valuta.

– MOT DENNA BAKGRUND kräver vi att svenska folket i likhet med de brittiska, får möjlighet att säga ja eller nej till fortsatt svenskt medlemskap i EU i en ny folkomröstning, avslutar Jan-Erik Gus-tafsson.

 

GÖSTA TORSTENSSON
 

Kritiska EU-fakta nr 132 december  2013